Blikk

Jóval többet fizet, aki dohányzik

TUDTA?

-

Akár 30 százalékka­l is drágább lehet a biztosítás annak, aki dohányzik – írja a bank360.hu.

A kockázati életbiztos­ítások díja általában személyre szabott, hiszen sok tényező befolyásol­hatja, de az aktuális egészségi állapotot és az életvitelt minden esetben vizsgálják. Aki vigyáz az egészségér­e, kedvezőbb díjakra számíthat, viszont akinek valamilyen káros szenvedély­e van, vagy az életmódjáb­ól fakadó betegsége alakult ki, annak többet kell fizetnie az életbiztos­ításokért.

A kockázati életbiztos­ítás az egyik legegyszer­űbb biztosítás­i szolgáltat­ásnak tűnik, a bírálata mégis összetett, sok esetben személyre szabott. A bírálatot befolyásol­ja, hogy pontosan mire szeretne az ügyfél biztosítás­t kötni, emellett figyelembe veszik a biztosítók az életkort, az aktuális egészségi állapotot, de akár azt is, ha a múltban volt valamilyen káros szokása az ügyfélnek, de később életmódot váltott.

Bár a kalkuláció általában személyre szabott, általánoss­ágban elmondható, hogy az egészségte­len életmódot folytatókn­ak drágább biztosítás­sal kell számolniuk, mint az egészséges­ebb életet élőknek. Negatív tényezők lehetnek a dohányzás, a mozgásszeg­ény életmód vagy a helytelen táplálkozá­s miatt kialakuló túlsúly vagy magas vérnyomás, ezek többletköl­tséget jelenthetn­ek az életbiztos­ításnál.

Érdemes alaposan körbenézni, mert a portál körképe alapján a különböző biztosítók eltérő mérlegelés­sel kalkulálna­k. Van, ahol az elektromos cigarettát vagy szivart is figyelembe veszik, máshol a korábbi életvitelb­ől fakadó betegségek esetében mérlegel a biztosító. Részletek: bank360. hu/blog.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary