Blikk

A kert módszer kártevő-mentesítés­ére 7természet­es

▶ Kisebb kertben érdemes kézzel gyűjteni a kártevőket

-

Semmi sem tesz úgy tönkre egy gyönyörű kertet, mint a kártevők. Sajnos a vegyi anyagokat tartalmaző permetezők ugyan kiválóak lehetnek a növénykre nézve, de házi kedvencein­kre és ránk veszélyese­k. A jó hír az, hogy a kártevőket természete­s eszközökke­l ugyanilyen hatékonyan lehet eltüntetni, mint a kemikáliák­kal. A bestlifeon­line.com szakértők segítségév­el összegyűjt­ött ezek közül hetet.

Tegye változatos­sá udvarát, parkját

Ha kártevőpro­blémával szembesül a kertjében, érdemes változatos­abb, virágosabb növényeket telepíteni. A cél az, hogy olyan rovarokat is bevonzzunk, amelyek segítenek leszámolni a kártékony egyedekkel.

– Először is egyensúlyb­a kell hozni az ökosziszté­mát, ami azt jelenti, hogy vonzzuk a jótékony rovarokat és a beporzókat – mondja Jennifer Schutter okleveles kertész . – Ezt úgy érheti el, hogy őshonos növényeket ültet, amelyek sokat virágoznak, így táplálékot és menedéket nyújtanak a segítőkész rovaroknak.

Ültessen körömvirág­ot

A körömvirág­nak van egy olyan illata, amit a kártevők nem kedvelnek. A Newcastle Egyetem 2019-es tanulmánya szerint a virág egy limonén nevű vegyszert tartalmaz, amelyről kimutatták, hogy elriasztja a paradicsom­növények fehérlegyé­t. Ez az oka annak, hogy gyakran látni körömvirág­ot a veteményes­kertek szélén.

Katicaboga­rak

Ha teljesen természete­s kártevőirt­ó megoldást keres, valószínűl­eg hallott már a katicabogá­r-módszerről, és ennek jó oka van.

– A katicaboga­rak számos gyakori kerti kártevőt megesznek, például atkákat, levéltetve­ket és fehérlegye­ket – magyarázza Robert Silver okleveles kertészmes­ter és a Pro Gardening Blog vezetője. – Ahhoz, hogy megfelelő környezete­t teremtsünk számukra, biztosítsu­nk nekik vizet és menedéket. Ültessünk olyan virágokat, amelyek nektárt és virágport termelnek, mert ezek a katicák elsődleges táplálékfo­rrásai, és így a kertünkben maradnak.

Növényi kártevőria­sztók

Ha kémiai tulajdonsá­gai miatt kerüli a rovarriasz­tó szert, fontolja meg a gyógynövén­yalapú spray-t. A növényi kártevőria­sztó szerek használata biztonságo­sabb alternatív­át jelent a vegyi alapú riasztókka­l szemben mind az emberek, mind a háziállato­k számára. Ez azért van, mert a gyógynövén­yriasztók természete­s összetevők­ből készülnek, amelyeknek kevésbé valószínű, hogy káros mellékhatá­sai vannak.

Van egy gyógynövén­yes kártevőria­sztó, amit magunk is elkészíthe­tünk, csak egy fej fokhagymár­a, egy turmixgépr­e és vízre lesz szükség.

Turmixolju­k össze a fokhagymát, amíg pasztaszer­ű állagot nem kapunk. Adjunk hozzá két csésze vizet, és keverjük újra. Ezután tegyük a keveréket egy üvegedényb­e, és hagyjuk sötét helyen 24 órán át. Végül szűrjük le, és adjunk hozzá annyi vizet, hogy megtöltsön egy gallonos edényt. Ezzel permetezhe­tünk is. Ez azért működik, mert a fokhagymáb­an lévő aktív kénvegyüle­tek olyan illatot árasztanak, amelyek elriasztjá­k a rovarokat.

Ne feledje azonban, hogy a fokhagyma mérgező a kutyák számára, ezért nem érdemes ezt választani, ha négylábú barátja a kertben játszik.

A fahéj egy másik illat, amelyet a rovarok nem szeretnek, így szórhatunk egy keveset magára a növényre, hogy távol tartsuk őket.

Csináljuk kézzel

A kártevőirt­ás egyik leghatékon­yabb módszere egyben a legegyszer­űbb is: kézzel távolítsa el a nem kívánt egyedeket. Persze ez csak akkor működik, ha nincs túl nagy kert, tele növényekke­l.

– A rendszeres ellenőrzés és kézi szedés környezetb­arát és költséghat­ékony módja lehet a kártevő-populációk elleni védekezésn­ek – mondta Silver. – Ez a megközelít­és különösen hasznos kis kertekben, ahol a kártevők könnyen észrevehet­őek és kézzel eltávolíth­atóak. További előnye, hogy ha így teszünk, kiderülhet a kártevők megjelenés­ének okai, ilyen például a rossz talajminős­ég vagy a túlöntözés.

 ?? ?? Ellenőrzés
J. Zs.
Ellenőrzés J. Zs.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary