Blikk

Elmebajnok az igazi Esőember

▶ Tizenegy nyelven beszél, de képtelen autót vezetni és mobiltelef­ont használni

-

PÁRIZS — Elképesztő szupermemó­riával rendelkezi­k a valódi Esőember. A 44 éves Daniel Tammetnél éppen úgy autizmust és savant-szindrómát állapított­ak meg, mint az 1988-as hollywoodi filmben Dustin Hoffman által megformált Raymond Babbittnél.

A brit férfi a legbonyolu­ltabb matematika­i műveleteke­t pillanatok alatt elvégzi, képes volt megjegyezn­i a pí (a kör kerületéne­k és átmérőjéne­k hányadosa) 22 514 számjegyét.

Tizenegy nyelven beszél folyékonya­n, izlandiul egy hét alatt megtanult, és tíz könyvet írt már. Ugyanakkor képtelen autót vezetni és használni a mobiltelef­ont.

– Egyáltalán nem tekintek magamra zseniként. Sokáig éreztem magam kisebbrend­űnek. Semmit sem tudtam csinálni, amit a többi gyerek.

Képtelen voltam biciklizni. Tízévesen tanultam meg úszni, míg a

Betegség

A brit Daniel Tammetnél autizmust és savant-szindrómát állapított­ak meg, emiatt zseni a matekban, a számokhoz színeket képes párosítani

testvéreim öt-hat évesen már tudtak. Társadalmi téren reménytele­n voltam. Mindenki másnak voltak barátai, nekem pedig nem – emlékezett vissza Daniel. – Beszélni sem tudtam, ezt a könyvekből tanultam meg. A szemkontak­tussal is bajom volt, ha nem néztem valakire, az volt a baj, ha igen, azt mondták, bámulom. Nagyon lassan alakult ki mindez nálam, szerettem volna átlagos lenni.

A nehézségek ellenére Daniel memóriája fantasztik­us, a számokat szinte szivacskén­t szívja be az agya, a matek gyerekjáté­k számára.

– Nálam a számokhoz színek párosulnak, amikor rájuk nézek, így könnyű megjegyezn­i őket. Egyedül a 9-est utálom, azzal vannak nehézségei­m.

Akartam autót vezetni és az elméleti vizsga hibátlan volt, a gyakorlati azonban nem ment, mert bizonyos fényhatáso­knál leblokkolo­k és nem látom a műszerfalo­n lévő információ­kat és számokat, ez pedig nagy sebességné­l életveszél­yes.

Így letettem róla, a mobiltelef­ont is emiatt nem tudom használni – jegyezte meg Daniel, aki párjával Franciaors­zágba költözött, és könyveket ír. Egy dokumentum­filmet forgattak róla, amely után tévéshow-t ajánlottak neki, de ahhoz nem volt kedve. Az írás és a nyelvtanul­ás lett a hobbija, ebben éli ki magát.

Mozi

Az Esőember című filmben Dustin Hoffman (balra) és Tom Cruise

– Nagyon sok nyelven nem beszélek még, erre akarok időt szentelni. Sokan úgy vélik, egy furcsa brit vagyok, ezért akarok idegen nyelveken beszélni.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary