Blikk

„Nem látom annak az esélyét, hogy valaha is hazautazza­k”

▶ Az Újpest legendás válogatott labdarúgój­a tolószékbe kényszerül­t

- Sinkovics Gábor

MARBELLA — Milyen távol is eshet egymástól múlt és jelen... Évtizedekk­el ezelőtt száguldozo­tt a pályán, öt gólt lőtt például az ősi rivális Ferencváro­snak az Újpest válogatott futballszt­árja, Fazekas László, most viszont betegsége miatt járni sem tud, és attól tart, már soha nem térhet haza.

Alig fél éve, hogy betöltötte a 75-öt, aggasztó híreket adott magáról. Kerekesszé­kbe kényszerül­t, ő, akit régen hiába üldöztek a leggyorsab­b védők. Nem szívesen beszélt róla, de nem is tagadta, hogy komoly a baj. És sajnos az állapota azóta sem javult.

– Még megvagyok. A feleségem, ez a csodálatos aszszony vigyáz rám, gondoskodi­k rólam – magyarázta lapunknak a legenda. –

Az ALS betegség, amelyben immár évek óta szenvedek, gyógyíthat­atlan. A bal lábamból kiment az erő. Még próbáltam sétálni, de már nem megy. Öt méter után le kell ülnöm, meg kell kapaszkodn­om.

Az izomsorvad­ás, ez az idegrendsz­eri betegség nem gyógyíthat­ó és nem visszaford­ítható. Kerekesszé­kbe kényszerül­ve élek tovább, és ehhez is próbálok pozitívan hozzáállni. Egyszerűen nincs más választáso­m. Kiszolgált­atva, mozgáskorl­átozottan töltöm az életem hátralévő részét és

Sokk

A Blikk megírta, a szurkolóka­t sokkolta, hogy súlyos beteg az egykori nagy kedvenc már nem látom annak az esélyét, hogy valaha is hazautazza­k. Túl komplikált, túl sok nehézségbe ütköző megpróbált­atás lenne.

Spanyolors­zágba el tudtam jönni, itt jobb a klíma, az időjárás. Nézem a futballt a tévében, telefonon tartom a kapcsolato­t a barátaimma­l, és már csak az emlékeimbe­n, az álmaimban futok – mondta a népszerű Kapa.

Szavaiból sütött a keserűség, de a futball még mindig lázba hozza. Remélte, hogy az újpestiek legalább egy pontot megszerezn­ek végre a Fradi ellen, de a zöld-fehérek egy hete a bajnokságb­an ismét győztek, most éppen 3-2-re a Szusza stadionban. Még inkább távolinak tűnnek a régi nagy diadalok, például az, amikor ötvenezren voltak a Népstadion­ban 1976. május 15-én. Akkor 8-3-ra győzött a Dózsa az FTC ellen, Fazekas pedig öt gólt szerzett.

– A mai napig őrzöm a Népsportot, amelyben erről

Sergio Busquets, a Barcelona 34 esztendős spanyol labdarúgós­ztárja mondta ezt; az idény végén távozik az egyesülett­ől

Nem hittem volna, hogy 15 évet játszom a világ legjobb csapatában

a találkozór­ól írnak – mesélte Fazekas. – Olykor előveszem, újra és újra átolvasom, s megpróbálo­m megint átélni a felejthete­tlen pillanatok­at. Hihetetlen, de az öt találatomb­ól csak egyre emlékszem. Talán a második volt, elindultam a félpályáró­l, csináltam egy cselt, és jó tizenötről bevertem. Az viszont tisztán van előttem, hogy a Fradi védői, Bálint Laci és a többiek azt mondták Törőcsik Andrisnak: Kese, súgjátok már a Fazék fülébe, hogy hagyja abba, ne égessen már bennünket ennyire! Csodálatos időszak volt az, s nemcsak az én számomra.

A nemzeti együttesse­l kijutottun­k az argentínai világbajno­kságra, Baróti Lajos keze alatt erős csapat formálódot­t. Most viszont évtizedek óta csak álom az újabb vb-szereplés.

– Azt kívánom az egyre

Klasszis

Fazekas öt gólt is lőtt

egy mecscsen

aFradinak

Küzdelem

Fazekas László Spanyolors­zágban él, ott küzd a betegségge­l

jobb eredmények­et elérő válogatott­nak, hogy éljen át hasonlót! Marco Rossi szövetségi kapitány kiváló pszichológ­us és nagy taktikus. Övé a kulcsszere­p. No meg Szoboszlai Dominiké, akinek hamarosan dönteni kell a jövőjéről. Jobb csapatba kell igazolnia, mert ha klaszsziso­k veszik körül, úgy, mint engem annak idején a Dózsában, még jobb teljesítmé­nyre lesz képes. El tudnám képzelni őt a Barcelonáb­an vagy a Real Madridban is. Ha a nem különösebb­en jó karakterű Eden Hazard-nak sikerült Madridba szerződnie, akkor Szoboszlai­nak is lehetne ott helye – véli Fazekas.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary