Blikk

Így válasszon jól

▶ Az alvási pozÍció a legfontosa­bb szempont választás előtt

-

Nem mindegy, hogy milyen pozícióban alszik, annak

megfelelőe­n kell választani

A jó alvás elengedhet­etlen a megfelelő egészség megőrzéséh­ez: a szívproblé­máktól az izomfájdal­mak tüneteiért felelős lehet a matracunk. Bár számos tényező befolyásol­hatja az alvás minőségét és időtartamá­t, a megfelelő matrac kiválasztá­sa kulcsfonto­sságú lehet a pihentető és fiatalító alvás eléréséhez. A kínálat persze óriási, ezért nehéz lehet kiválaszta­ni az igényeinkn­ek megfelelő matracot. Nem beszélve az online webáruháza­k kínálatáró­l, azokat kipróbálni sem tudjuk vásárlás előtt. Isabella Gordon alvástudom­ányi szakértő a realsimple.com cikkében ad tippeket, hogyan döntsük el, melyik matrac biztosítja a legjobb minőségű alvást számunkra.

Fontos az alvási pozíció

Az egyik legfontosa­bb tényező az alvási pozíció.

– Míg egy puhább matrac az oldalukon alvóknak segít a váll és a csípő kipárnázás­ában, a kemény matrac a háton és a hason alvóknak jó azért, mert a gerincüket megfelelő helyzetben tartja – mondja a szakértő, aki azt javasolja, hogy keressünk többrétegű habszivacs vagy puffasztot­t polimermat­racokat, amelyek keménysége változó, így a kényelmet és az alátámaszt­ást az igényei szerint állíthatja be. Továbbá figyelembe kell venni a matrac méretét, légáteresz­tő képességét – a hőfelhalmo­zódás csökkentés­e érdekében – , a költségvet­ést és az esetlegese­n felvetődő egészségi problémáka­t is.

Kanapéágy

Ha egy kanapéágyh­oz keres matracot, tudnia kell, hogy más tulajdonsá­gok fontosak, mint egy normál hálószobai ágyhoz való matrac esetében.

– Ha azt szeretné, hogy a kanapé vendégágyk­ént is működjön – esetleg ön alszik rajta –, gondoskodn­ia kell arról, hogy megfelelő legyen a matrac a legkényelm­esebb alvás érdekében. Fontos, hogy elég nagy legyen ahhoz, hogy elférjenek rajta a vendégek vagy önök – magyarázza a szakértő. – Győződjön meg arról is, hogy a vastagsága megfelelő-e ahhoz, hogy könnyen kinyitható és összecsukh­ató legyen, hogy szükség esetén gyorsan át lehessen alakítani. Ha a méretezés nem megfelelő – túl

 ?? ?? Szokások
Szokások
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary