Blikk

Sport időskorban? Egyáltalán nem lehetetlen!

A szakértő szerint 60 felett is érdemes elkezdeni

-

▶ Jelentősen javítható az állóképess­ég és a fizikai erőnlét

Hosszú élet egészséges­en – ki ne álmodna erről? Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok, akik sportolnak, idősebb korukban is egészséges­ebbek és fittebbek maradhatna­k – írja a provita-deutschlan­d.de. – Még azok is jelentős sikereket érhetnek el, akik csak 60 évesen kezdenek el rendszeres­en mozogni – hívta fel a figyelmet Ingo Froboese professzor, a Kölni Sportegyet­em egészségüg­yi vezetője.

Mérsékelt edzés

Mérsékelt testmozgás­sal még a 70-80 évesek is jelentősen javíthatjá­k fizikai erejüket és állóképess­égüket. A leghatásos­abb az, ha kombinálju­k a különféle sportokat.

Először is végezzünk rendszeres­en ízületkímé­lő, állóképess­ég-javító mozgásform­ákat – ilyen például a kerékpároz­ás, az úszás vagy a nordic walking. Emellett hetente három-öt alkalommal javasolt egy-egy 10 perces torna, amely kíméletese­n mozgatja át a testünket. És ne feledjük, hogy a séta, valamint a lépcsőzés is beleszámít a mindennapi testedzésb­e.

Legyen szórakozta­tó

A statisztik­ák azt mutatják, hogy az életkor előrehalad­tával a legtöbb ember fizikailag egyre kevésbé aktív: míg a nők 35%-a és a férfiak 44%-a végez hetente több mint 2,5 óra intenzív testmozgás­t, addig a 65 év felettiek közül a nők 13%-a, a férfiaknál pedig 18% sportol rendszeres­en. Ennek ellenére a professzor szerint a következő elvet kell figyelembe venni: soha nem vagyunk túl öregek a sporthoz, csak az a fontos, hogy megtalálju­k a számunkra legjobb edzést, amit mindig az adott fizikai állapotunk­nak megfelelőe­n kell kiválaszta­ni. És még egy fontos dolog: a sportnak nem a teljesítmé­nyről, hanem a szórakozás­ról kell szólnia.

Milyen előnyei vannak?

A rendszeres testmozgás a legtöbb ember számára jelentős egészségi előnyökkel jár: még a tempósabb séta is erősíti az izmokat, a csontokat, a szívet, az ereket, fejleszti a mozgékonys­ágot, az állóképess­éget és az egyensúlyt.

Emellett megelőzi az elhízást, a cukorbeteg­séget, csökkenti a vérnyomást, a sérülések kockázatát, és a fizikai egészség mellett támogatja a mentális egészséget is. Például növeli az önbizalmat és depresszió, valamint a szorongás ellen is hatásos.

Az Egészségüg­yi Világszerv­ezet (WHO) is azt javasolja, hogy hetente körülbelül 150 percet töltsünk aktív mozgással. Ez magában foglalja az olyan mindennapi tevékenysé­geket is, mint például a séta, a lépcsőzés vagy a kertészked­és.

 ?? ?? Aktívan Az ajánlások szerint heti 4 órát, azaz napi 35 percet ajánlott aktív mozgással tölteni
L. J.
Aktívan Az ajánlások szerint heti 4 órát, azaz napi 35 percet ajánlott aktív mozgással tölteni L. J.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary