Blikk

Netezés óra védademenc­iától Napi két

► A túlzott használat azonban az idősekre is káros a szakértők szerint

-

Egy friss tanulmány szerint az internetet rendszeres­en használó időseknél közel feleakkora a demencia kialakulás­ának valószínűs­ége, mint azoknál, akik nem neteznek. A tanulmány szerzői átlagosan nyolc éven keresztül követték nyomon több mint 18 ezer olyan 50 és 65 év közötti felnőtt kognitív egészségét, akik nem szenvedtek demenciába­n. Az eredmények azt mutatták, hogy a rendszeres internetha­sználóknál 43%-kal csökkent a demencia kialakulás­ának kockázata, függetlenü­l a nemtől, iskolai végzettség­től, faji-etnikai hovatartoz­ástól.

Ajánlott mennyiség

A kedvező hatás ugyanakkor a gép előtt eltöltött idő hosszától is függ: azoknál volt a legnagyobb mértékű, akik napi 0,1 és 2 óra között használták a netet, akik ennél több időt töltöttek online, azoknál nagyobb maradt a betegség rizikója.

Dr. Scott Kaiser, a Pacific Neuroscien­ce Institute geriátriai szakorvosa szerint ezért napi 30 perc és 2 óra között lehet meghatároz­ni azt az ajánlott időtartamo­t, ami védelmet nyújt. A túl sok internetez­és azonban akár káros is lehet – mutatott rá.

Utóbbival kapcsolatb­an dr. Kaiser megjegyezt­e, hogy ha az idősebb emberek „végzetskál­áznak”, azaz kényszeres­en görgetik a rossz hírekkel terhelt közösségi médiafelül­eteket, akkor nagymérték­ben ki lehetnek téve az öregedésse­l kapcsolato­s negatív képeknek, ami árthat az önértékelé­süknek, és rontja a közérzetük­et. Ráadásul az interneten töltött túl sok idő az egészségte­len, mozgásszeg­ényebb életmódot is elősegíthe­ti.

Miért segíthet?

Dr. Kaiser azt is elmondta: Tudjuk, hogy az új dolgok megtanulás­a kritikus fontosságú az agyunk védelme és a demencia kockázatán­ak csökkentés­e szempontjá­ból. Az internet használatá­nak idősebb korban közvetlen kognitív előnyei lehetnek, mert a tanulás és az új technológi­a alkalmazás­a stimulálha­tja az agyat, és így javíthatja a működését.

Megváltozt­atja a gondolkodá­st

Az internet használhat­ó általános információ­keresésre vagy az egészségge­l kapcsolato­s ismeretsze­rzésre. Emellett a rendszeres másokkal való társas érintkezés­re is jótékony hatással lehet. Mindezek elősegíthe­tik az idősödés

Az információ­szerzést és a kapcsolatt­artást is megkönnyít­i

a net használata

pozitív megítélésé­t, és ez az egészségre is jótékony hatással van.

Szakértők már korábban is felhívták a figyelmet arra, milyen nagy befolyása van az öregedésrő­l való pozitív gondolkodá­snak az élettartam hosszának növelésére, valamint a demenciako­ckázat csökkentés­ére.

A technika és a tudomány világából még több érdekes hírt, hasznos információ­t talál a blikk.hu Tech rovatában

 ?? ?? Szórakozta­tó és hasznos
B. I.
Szórakozta­tó és hasznos B. I.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary