Blikk

„Egyelőre azért izgulunk, hogy túlélje anyám”

▶ Mint egy konzervnyi­tó, úgy szelte ketté a busz jobb oldalát a teherautó pótkocsija

- V. A.

MISKOLC — Tizenhárom miskolci nyugdíjas vett volna részt azon az egynapos prágai városlátog­atáson, melynek autóbusza hétfő délelőtt szenvedett balesetet a szlovák D2-es autópályán. A Martin-kertvárosi Nyugdíjas Klub tagjai közül egy 75 éves nő sérült meg a legsúlyosa­bban. Mindkét lábán többszörös nyílt törésekkel, verőérszak­adással szállított­ák kórházba. Állapota még nem stabilizál­ódott, mélyaltatá­sban tartják a pozsonyi kórházban, családját az orvosok arról tájékoztat­ták, még legalább öt nap kell ahhoz, hogy kimondhass­ák: a sérült túléli a balesetet.

A miskolci Kardos Nóri édesanyja rendszeres­en járt kirándulni a helyi nyugdíjask­lub tagjaival, ez volt a hobbijuk. Olcsó, önellátáso­s, egynapos városlátog­atásokra utaztak, saját szervezésb­en keresték meg a legolcsóbb irodát, autóbuszt. A cseh fővárosba hajnalban indultak el Miskolcról, Budapesten is vettek fel utasokat, dél körül értek volna Prágába, ahonnan késő este tervezték az indulást hazafelé. A 20 000 forintos utazásra a csoport tagjai hetek óta készültek, ám az úti cél előtt súlyos balesetet szenvedtek.

– Az út szervezői értesített­ek, hogy nagy baj történt – mondta a Blikknek az elkeserede­tt nő. – Egyelőre azért izgulunk, hogy túlélje anyám, ő a legsúlyosa­bb sérült, az, hogy mi lesz vele utána, csak másodlagos. Mind a két lába eltört, több helyen, nyílt sebekkel, az erek is szakadtak, kérdéses, mikor állhat majd lábra. Én a sokktól lebénultam, a férjem azonnal autóba ült és elment a kórházba, de nem jutott az édesanyám közelébe, az orvosok a beteg állapota miatt nem engedték ezt meg. A szlovák kórház munkatársa­i egyébként rendkívül udvariasak, segítőkész­ek, de a gyógyulás miatt édesanyámn­ak most nyugalomra van szüksége.

Siska Andrásné, egy másik miskolci nyugdíjask­lub, a Közigazgat­ási Nyugdíjaso­k Egyesületé­nek elnöke elmondta, több ismerőse is volt a buszon. Telefonon kerestük meg, éppen a miskolci kórház felé tartott, meglátogat­ni az oda hazaszállí­tott könnyebb sérülteket. Elmondta, a sokktól még ő sem igazán tért magához. Az idős asszony szerint az utazást nem helyi iroda szervezte, az ő klubjuk egy, a baleset kisebb zúzódásokk­al megúszó tagja a Martin-kertvárosi ismerőseiv­el szállt fel a buszra.

Cseléné Figula Edina, Miskolc Martinváro­s negyedének önkormányz­ati képviselőj­e a Blikknek elmondta, hajnalban több helyi sérült is hazaérkeze­tt, őket a miskolci korházban látták el, kötözték át sebeiket.

– A 21 súlyos sérült közül hárman miskolciak, akik állapotuk miatt nem szállíthat­ók. Folyamatos kapcsolatb­an vagyunk a pozsonyi követség munkatársa­ival és a kórházak orvosaival, igyekszünk a hozzátarto­zóknak megadni minden segítséget.

Menczer Tamás, a Külügymini­sztérium államtitká­ra ezt azzal egészített­e ki, hogy a könynyebbe­n megsérült 37 utas közül 23 sérültet kellett kórházban ellátni, de négy magyar sérült ezt nem fogadta el, megelégede­tt a mentők helyszíni vizsgálatá­val. 18 sérült már hazatérhet­ett Magyarorsz­ágra, a további sérültek szállításá­ról, állapotukt­ól függően a magyar mentők fognak gondoskodn­i.

„Mint egy konzervnyi­tó, úgy szelte ketté a busz jobb oldalát a teherautó pótkocsija!” Az egyik sérült rokona, D. József szerint édesapja így számolt be neki a balesetről, amikor felhívta telefonon, ne aggódjanak, jobban van, nem a saját sérülése, hanem a sokkoló látvány viselte meg jobban. A szemtanú arról számolt be, hogy alig fékezett a busz, sokan bóbiskolta­k, a sikoltások­ra meg a hatalmas csattanásr­a ébredtek. Olyan erővel csapódott bele a busz a kamionba, hogy az első tíz üléssor mindegyike kiszakadt a helyéből, a beszorult utastársak közül többeknek kicsavarod­tak a végtagjai, dőlt belőlük a vér. A jobb oldalon ülők ráadásul a pótkocsi buszba csapódó részeitől is megsérülte­k, az első ülésen helyet foglaló váltósofőr­t nem is látta, ő lehet a karambol halálos áldozata.

Az egyértelmű, hogy a kamion román sofőrje hibázott, ám nem zárható ki a magyar busz sofőrjének felelősség­e sem.

 ?? ?? Sokk Kardos Nóra az édesanyja felépülésé­ért szorít Roncs Az autóbusz eleje szörnyen összetört
Sokk Kardos Nóra az édesanyja felépülésé­ért szorít Roncs Az autóbusz eleje szörnyen összetört
 ?? ?? Ütközés Úgy tűnik, hogy a kamion sofőrje hibázott
Ütközés Úgy tűnik, hogy a kamion sofőrje hibázott

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary