Blikk

Ess, eső, ess!

▶ Egy dupla ernyő volt a legnagyobb kihívás, ilyenből kevés van a világon

- Sz. Sz.

SZEGED — Bizony kevés ember akad, aki örül az elmúlt napok hatalmas esőzéseine­k, Szalma Mihály mégis a kivételek táborát erősíti. Ugyanis minél több eső esik, annál több kuncsaft tér be az esernyőjav­ító mester szegedi kis műhelyébe. Mihály egyike az utolsó mohikánokn­ak, akik ernyőjavít­ással foglalkozn­ak.

Ha esik, mindig több a munka, egy hét esőzés után előfordul, hogy akár napi 8-10 ernyőt is behoznak hozzánk. És nem csak a környékről! Amerikából, Angliából, Belgiumból, tulajdonké­ppen a világ minden részéről jönnek hozzánk,

hogy javítsuk meg az ernyőiket. Nagy segítséget jelentünk ugyanakkor a helyi vállalkozó­knak, fodrászokn­ak, hentesekne­k, asztalosok­nak is, mert nem csak ernyőket, hanem bármi mást is megjavítok, amit csak el lehet képzelni. Mechanikai műszerész a szakmám, emellett igazi ezermester vagyok, a varrógépek javításátó­l kezdve az élezésekig mindenhez értek. Ez az egy bűnöm van, szabadidőm pedig soha sincsen! – kezdte lapunknak mosolyogva a nyugdíjas Mihály.

Feleségéve­l 2006-ban vette át az üzletet, immáron 17. éve hordják a különféle ketyeréket, használati tárgyakat „gyógyulni” az üzletbe.

– Szoktam mondani, hogy emberi kapcsolato­k javításáva­l is foglalkozu­nk, mert aki ide betéved, az jó kedvvel távozik innen. Szükség van az ilyen és az ehhez hasonló munkára, mert

Némely esernyő 15 ezer forintba is kerülhet, egy kis hiba miatt kár volna kidobni –

vallja Mihály szemétből van éppen elég a világon.

Mindenkine­k azt tanácsolom, hogy inkább javíttassu­k meg az elromlott holmikat, és használjuk tovább őket, ne halmozzuk felesleges­en a hulladékot.

Egy jobbfajta automata esernyő 8–15 ezer forintba is kerülhet, amit bizony kár lenne eldobni – magyarázta a mester. – A javítás

Mihálynak felesége, Éva segít az üzletben, ő varrónőkén­t

dolgozik ára ugyan a hibától függ, de rugalmasan dolgozunk a kívánságok­hoz mérten. Rengeteg minden átment már a kezem alatt, de emlékszem, hogy egyszer egy dupla esernyőt is javítottam. Az egy igazi különleges­ség volt, ebből nem sok van az országban, de még a világon sem – tette hozzá.

Éva varrónőkén­t dolgozik az üzletben, Mihályhoz hasonlóan nem lehet tőle olyat kérni, amit ne tudna elkészíten­i. Éppen emiatt hatalmas a vendégkör,

Szalma Mihály egyike az utolsó mohikánokn­ak, akik esernyők javításáva­l

foglalkozn­ak azonban az idős pár nehezen győzi már a munkát.

Mindig megörülnek, hogy még nyitva vagyunk, éppen emiatt is sajnálnánk megszüntet­ni az üzletet.

Hétfőtől csütörtöki­g reggel 9-től dolgozunk. 3-kor bezárunk, megebédelü­nk, után pedig már zárt ajtók mögött húzzuk tovább az igát. 67 éves vagyok, 2 éve nyugdíjas, így szeretnénk átadni valakinek a vállalkozá­st, akinek kedve is lenne hozzá, és szakmailag is tudná vállalni a teendőket. Sajnos a családban nincsen ilyen jelentkező.

 ?? ?? Kár kidobni
Mesterség
Kár kidobni Mesterség
 ?? ?? Családi biznisz
Családi biznisz
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary