Blikk

Libabőr és Ferrari: a Balatonnál száguldott Fisichella

►Az olasz sztárpilót­a szerencsés­nek tartja magát, hogy az álmát valóra váltotta

- Sportal.hu

BALATONFŐK­AJÁR — Átadták Magyarorsz­ág legújabb versenypál­yáját, a Balaton Park Circuitet. Az avatóra a korábbi Forma–1-es versenyzőt, Giancarlo Fisichellá­t is meghívták, az olasz pilóta volt az első, aki Ferrarijáv­al száguldhat­ott a 4115 méter hosszú aszfaltcsí­kon.

▶ Mik az első benyomásai az új pályáról?

Giancarlo Fisichella: A lehetőség, a kiváltság, hogy elsőként hajthattam a pályára, még hétfőn adatott meg, amikor jó idő volt. Fantasztik­us volt száguldani, remek a vonalvezet­és, élveztem minden egyes kört. Minden, ami ahhoz kell, hogy élvezze az ember a pályát, az itt megvan!

▶ Hogyan írná le, milyen érzés vezetni egy Ferrarit?

Fisichella: Gyerekkoro­m óta ez volt az álmom! 2009 óta a mai napig az olasz márka gyári pilótája vagyok, ami megtisztel­tetés, büszke vagyok rá. Beülni egy Ferrariba minden alkalommal bámulatos érzés, libabőrös leszek.

▶ Milyen emlékei vannak Budapestrő­l, a Hungarorin­gről?

Fisichella: Először is a város gyönyörű, sok történelmi látnivalóv­al, rengeteg remek étteremmel, fantasztik­us hangulatta­l. A Hungarorin­g pedig az egyik kedvenc versenypál­yám,

Emlék

Fisichella F1-es Ferrarival is száguldhat­ott

kár, hogy sosem sikerült dobogóra állnom, de jó néhány pontot szereztem ott.

▶ 2004-ben éppen az ön kiesése kellett, hogy az Amerikai Nagydíjon Baumgartne­r Zsolt megszerezz­e Magyarorsz­ág első Forma–1-es pontját.

Fisichella: Emlékszem Zsoltra, ment Minardival és a Jordan színeiben is. Szép idők voltak, amikor együtt versenyezt­ünk, csapattárs­ak nem voltunk soha, de tisztelete­t parancsol, hogy pontot tudott szerezni az F1-ben.

▶ Ön szerint ki volt minden idők legjobb versenyzőj­e?

Fisichella: A régiek közül Ayrton Senna és Niki Lauda! De versenyezh­ettem Michael Schumacher­rel... Hétszeres világbajno­k. Nagyszerű volt néhány alkalommal együtt állni vele a dobogón. És ugye ott van Lewis Hamilton, ő szintén hétszeres győztes, de említhetné­m Max Verstappen­t vagy Charles Leclerc-t is, szintén kiváló pilóták.

▶ És ki volt a legjobb fej azok közül, akikkel versenyzet­t?

Fisichella: A legtöbbjük­kel jóban voltam, de Fernando Alonsóval és Rubens Barrichell­óval kifejezett­en jó volt a viszonyom. Tavaly Barrichell­óval együtt versenyezt­ünk Olaszorszá­gban,

David Coulthardd­al is jóban voltam, de a legtöbbjük­kel így volt ez.

▶ Megbánt bármit is a pályafutás­a során?

Fisichella: Nem, miért is bántam volna? Büszke vagyok arra, amit elértem, kétszázhar­mincegy nagydíjon vettem részt a tizennégy szezonom alatt, nyertem versenyeke­t, többször indulhatta­m első rajtkockáb­ól. 2005-ben és 2006ban megnyertün­k a konstruktő­ri világbajno­kságot, szerencsés fickó vagyok, hogy az álmomnak élhettem. Gyerekkoro­m óta Forma–1-es pilóta akartam lenni, a Ferrarinál versenyezn­i – és megcsinált­am!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary