Blikk

Mennyibe kerül most

- B. I.

Bármikor adódhatnak váratlan helyzetek és kiadások egy családban, például amikor elromlik az autónk vagy túllépjük a lakásfelúj­ításra tervezett keretet. Ilyenkor jön jól egy kisebb összegű, szabadon felhasznál­ható kölcsön, ami segíthet áthidalni a pénzzavaru­nkat. A hitelkamat­ok emelkedésé­vel a személyi kölcsönök igénylése is visszaeset­t, de nem olyan mértékben, mint a jelzáloghi­teleké. Az MNB jelentése szerint 2022 negyedik negyedévéb­en a személyi kölcsönök 92 milliárd forintos folyósítás­a 18 százalékka­l maradt el az előző év azonos időszakána­k hitelezésé­től. (A jelzáloghi­teleknél 54 százalékos viszszaesé­st mértek.)

Változtak a kamatok

A magas jegybanki és hitelkamat­ok miatt a kölcsönök jelenleg nem olcsók: a jelzáloghi­telek kamata 9-10 százalék, a személyi kölcsönöké 15-25 százalék körül mozog. A kamattal és az az egyéb díjakkal együtt a hitelfelvé­tel költségét jelző teljes hiteldíjmu­tató (THM) 9–12 százalék, illetve 15–35 százalék között jár. A személyi kölcsönök 2022 folyamán sokat drágultak, az ügyleti kamatok 2023 első hónapjaiba­n alig változtak.

Jelenlegi legjobb ajánlatok

A Bank360.

Legkedvező­bb 800 ezer forint felvétele esetén

Bank Havi törlesztő/ Ft THM Visszafize­tendő összeg/Ft

gondolni hu szakértői személyikö­lcsön-kalkulátor­uk segítségév­el keresték a legjobb jelenlegi ajánlatoka­t. A legkisebb törlesztőr­észlet és viszszafiz­etendő összeg eléréséhez feltételez­ték, hogy a kölcsönt felvevő vállalja: a jövedelmét, minimum 275 600 forintot, a hitelező banknál vezetett számlájára érkezteti. A futamidő 60 hónap.

Sokat emelkedtek a költségek

A szakértők azt is megnézték, hogy mennyit drágult két év alatt – 2021 és 2023 május eleje között – a 800 ezer forint és a 3 millió forint összegű személyi hitelek felvétele.

A két évvel ezelőtt, 2021 májusában felvett 800 ezer forintos, fix kamatozású személyi kölcsönért – a legkedvező­bb, 7,22 százalékos THM-mel – öt év alatt kevesebb mint egymillió forintot, 956 ezret kell visszafize­tni. Ha most vesszük fel ezt a hitelt, akkor már 175 ezer forinttal többet, 1,131 millió forintot fizethetün­k vissza a banknak a futamidő végére. A kölcsön felvétele 2022 májusára 8 százalékka­l, 2023 májusára pedig több mint 18 százalékka­l drágult.

A 3 millió forintos személyi kölcsönnél is 18 százalék körüli drágulás látszik két év alatt. A 2021. májusban felvett kölcsönért – az akkor elérhető legkedvező­bb ajánlattal – 5 év alatt 3,586 millió forintot kell visszafize­tni, míg ha most igényeljük a hitelt, akkor 4,215 milliót, ami 629 ezer forintos emelkedést jelent.

 ?? ?? Jól meg kell
Bankonként több százezer forint lehet az eltérés a visszafize­tendő összegek között
Jól meg kell Bankonként több százezer forint lehet az eltérés a visszafize­tendő összegek között
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary