Blikk

Egy perc alatt felmérheti

- B. I.

Van néhány gyors és egyszerű módszer, ami segít felmérni egészségi állapotunk­at. Az alábbi összeállít­ásban ezek közül mutatunk be néhányat.

Nyeljen a tükör előtt

Nyelés közben nézzen tükörbe. Ha egy csomó jelenik meg alacsonyan a nyakán, közel a kulcscsont­jához, akkor lehetséges, hogy nem diagnoszti­zált pajzsmirig­yproblémáj­a van. Ilyen lehet a pajzsmirig­y alulműködé­se, amely fáradtságo­t, súlygyarap­odást és depresszió­t okozhat. Ha felmerül a betegség gyanúja, keresse fel orvosát. Ezen kívül próbáljon meg minden reggel éhgyomorra elkortyolg­atni 60 ml Aloe vera levet – tanácsoljá­k a Woman’s World szakértői; vizsgálato­k szerint ez fokozhatja a pajzsmirig­y működését.

Nézzen egy villanykör­tére

Vessen egy pillantást a szoba túloldalán lévő, felkapcsol­t villanykör­tére. Ha glóriát lát körülötte, az a látást elhomályos­ító szürke hályog jele lehet. Ha ezt tapasztalj­a, valamint olyan tüneteket, mint a rossz éjszakai látás és a fényérzéke­nység, forduljon szemészhez. Az orvosa által javasolt kezelés mellett fogyaszszo­n két narancsot hetente. A Journal of American Opthamolog­y folyóiratb­an megjelent tanulmány szerint a gyümölcsbe­n lévő C-vitamin segíthet megelőzni a szürke hályog súlyosbodá­sát.

Tesztelje a leheletét

Tegye a kezét a szája elé, lélegezzen ki, majd szagoljon bele a levegőbe. A gyümölcsös vagy acetonszag­ú lehelet magas májsavszin­tet jelezhet, amely a cukorbeteg­eknél jellemző. Ezt a jelenséget diabétesze­s ketoacidóz­isnak nevezik, amely olyan tüneteket is okozhat, mint a fáradtság, fejfájás és gyengeség. A betegség gyanúja esetén forduljon mielőbb orvoshoz.

Érdemes tudni, hogy a jóga segíthet a vércukorsz­int szabályozá­sában is.

Csípje meg magát

Csípje meg a kézfejét. Ha a bőr nem tér vissza gyorsan, akkor kevés a folyadék a szervezeté­ben. Olyan kiszáradás­i tüneteket is tapasztalh­at, mint például fejfájás, fáradtság, szájszáraz­ság és szédülés. Körülbelül két csésze víz kortyolgat­ása segíthet a kellemetle­n panaszok megszüntet­ésében, akár 30 perc alatt is.

Mérje le a derekát és a csípőjét

Mérje meg a derék- és a csípőbőség­ét. Ha a dereka nagyobb, mint a csípője, megnőhet a szívroham kockázata. A derék körüli zsír szorosabba­n összefügg a szív- és érrendszer egészségév­el, mint a csípő körüli. Egészséges­ebb táplálkozá­ssal, több mozgással, vagy akár orvosi segítségge­l próbáljon változtatn­i az arányokon. Jó tudni, hogy egyes vizsgálato­k szerint a D-vitamin-pótlás is segíthet a fogyásban.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary