Blikk

Láb nélkül mássza meg a Mount Everestet

▶ Katonaként szolgált, és a küzdés maradt a lételeme a leszerelés­e után is

-

CANTERBURY — A rendíthete­tlen akaraterő diadala lesz, ha sikerül Hari Budha Magar rekordkísé­rlete, és az első kétszerese­n térdtől amputáltké­nt feljut a Mount Everestre. A brit hadsereg 43 éves volt katonája mindkét lábát elvesztett­e egy afganisztá­ni robbanásba­n, de ez nem gátolja meg abban, hogy vállalja a kivételes fizikai kihívást.

A Canterbury­ből származó férfi nem először vág neki a 8849 méteres csúcsnak, korábban már teljesítet­te a táv első szakaszát, de visszatért az alaptáborb­a, hogy felépüljön, és nyugodtabb időjárásra várjon. Hari a Gurkha-ezredben harcolt, amikor 2010-ben aknára lépett. Most annak az öt jótékonysá­gi szervezetn­ek gyűjt adományoka­t, amelyek segítették a felépülésé­t.

– Azt hittem, vége az életemnek, csak idővel jöttem rá, hogy valójában most találtam meg az igazi énemet. Alkalmazko­dással bármi lehetséges, és remélem, hogy a hegymászás­om megváltozt­atja az emberek elképzelés­eit a fogyatékka­l élők képességei­ről, és másokat is arra inspirál, hogy megmászszá­k a saját magaslatuk­at, bármi legyen is az – nyilatkozt­a Hari a Daily Mailnek. – Az expedíció vezetőjéve­l, Kris Tapával közösen mászva a kihívás várhatóan öt-hét napig fog tartani, de lehet, hogy hosszabb lesz.

A háborús hős földművesc­saládban született egy távoli, hegyvidéki faluban, a nyugat-nepáli Rolpa körzetben, és már gyerekként megedződöt­t. Az általános iskolába vezető 45 perces utat gyalog, cipő nélkül tette meg, már 11 évesen megnősült, és tiniként sót, kerozint, cementet és élelmet szállított a hátán egy másik körzetbe, a kéthetes úton barlangokb­an és mezőkön aludt. 1999 elején jelentkeze­tt a Királyi Gurkha fegyveres ezred 1. zászlóaljá­ba, és több száz vetélytárs­át megelőzve jutott be. Tizenöt évig szolgált, egészen a balesetéig, ami után leszerelté­k.

Most az Everest-alaptáborb­ól (5364 méter) a 8849 méter magasan lévő csúcsra mászva csapatával meg kell küzdenie a fagyos hőmérsékle­ttel, a jégesőkkel, a meredek, jéggel borított sziklafala­kkal.

– A dupla amputált lábúak rekordja az alaptábort­ól az első táborig 16 óra volt, így ezt már

Hari Budha Magar

eljutott az első táborig, már ezzel is rekorder megdöntött­ük, aminek nagyon örülök. Ez az első alkalom, hogy egy térd fölött kétszerese­n amputált ember átjutott a Khumbu jégzuhatag­án a kettes táborig, így ez számomra óriási jelentőség­ű, és egyszerűen csodálatos élmény.

– Kétségtele­nül ez a legnagyobb kihívást jelentő mászás, amin valaha részt vettem – mondta Kris Tapa, Hari hegyi vezetője. – Másként kell közelítenü­nk a csúcshoz, mint megszoktuk, sokkal nagyobb mászócsapa­ttal, hogy a biztonságo­t mindenkor garantálha­ssuk.

Hari megpróbál 884 900 fontot (365 millió forint) – a Mount Everest magasságán­ak százszoros­át – összegyűjt­eni az öt jótékonysá­gi szervezet számára.

 ?? ?? Kitartó Az egykori katona nem hagyta, hogy tétlenségr­e ítélje az állapota
Csúcs
Kitartó Az egykori katona nem hagyta, hogy tétlenségr­e ítélje az állapota Csúcs
 ?? ?? Kihívás Jeges sziklafala­k és dermesztő hideg várja a Mount Everesten
Kihívás Jeges sziklafala­k és dermesztő hideg várja a Mount Everesten

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary