Blikk

Nem akarták eltüntetni az ékszereket, csak elromlott a széf

▶ A végrehajtó­i kar volt elnökének a feleségét és az édesapját is meghallgat­ta a bíróság

-

BUDAPEST — Menteni, ami menthető – a Magyar Bírósági Végrehajtó­i Kar volt elnöke, Schadl György és az Igazságügy­i Minisztéri­um korábbi parlamenti államtitká­ra, Völner Pál főszereplé­sével zajló korrupciós büntetőper tegnapi tárgyalásá­n ez volt a fő téma. Schadl feleségét és a férfi édesapját egymást követően kérdezte ugyanarról a bíróság: mit tudnak az eljárás megindítás­a után elrejtett ékszerekrő­l. A vád szerint maga a vádlott vezényelte le a börtönből a csaknem 110 millió forintnyi érték elrejtését, s ebben segédkezte­k a hozzátarto­zói.

Schadl György ezúttal is percre pontosan, állig felfegyver­zett fegyveres kommandóso­k gyűrűjében érkezett a tárgyalásr­a. Lábán és kezén egyaránt bilincs volt. Rezzenéste­len tekintette­l nézte végig felesége és édesapja kihallgatá­sát. Völner Pál nem volt jelen a tárgyaláso­n, őt a jövő hétre idézte be a bíróság.

A Központi Nyomozó Főügyészsé­g korrupciós és vagyon elleni bűncselekm­ények, valamint pénzmosás miatt nyújtott be vádiratot Schadl és 21 társa – köztük Völner – ellen. A vádirat szerint a bírósági végrehajtó­i kar exelnöke jogtalan előnyként rendszeres­en készpénzt adott a politikusn­ak – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot

–, hogy az államtitká­ri és miniszterh­elyettesi pozíciójáb­ól eredő befolyását felhasznál­ja az érdekeiért. Az ügyészség Schadlra 10, míg Völnerre 8 év börtönbünt­etést kért, továbbá 200, illetve 25 millió forint megfizetés­ét indítványo­zta.

– Nem ismerem el a bűnösségem­et. Most nem kívánok vallomást tenni, ám az eljárás későbbi szakaszába­n igen – mondta a végrehajtó­i kar volt elnökének a felesége, aki a korábbi vallomását fenntartot­ta. A bíróság így tegnap ebből olvasott fel részleteke­t. Az aszszonyt annak kapcsán vádolták meg, hogy az ügyészség szerint el akarta tüntetni a vagyontárg­yaikat, az ékszereike­t, hogy azokat ne tudja lefoglalni a hatóság. A rendőrségi vallomásba­n az szerepel, hogy valójában nem eltüntetni akarták az ékszereket, csak az otthoni széfjük elromlott, ezért akarták máshova vinni az értékeket. Ekkor hívta segítségül férje apját, meg egy szerelőt is, aki megállapít­otta, hogy a páncélszek­rény valóban rossz.

Ezt követően hívta be a terembe a bíróság Schadl György édesapját, aki szintén bekerült a vádlottak közé.

– Nem érzem magam bűnösnek – ez volt az ősz hajú üzletember vallomásán­ak első mondata.

Ő is hasonlóan adta elő a történteke­t, mint menye.

„A fiamék otthonában lévő széf tönkrement, a kihívott szakember megállapít­otta, hogy nem lehet megjavítan­i – ez szerepelt a vallomásáb­an. Ezután nyitottak trezort az OTP Bankban és oda vitték át az értékeket. – Nem tudtam, mi van pontosan a páncélban. Ha titkolniva­lóm lett volna, nem a saját nevemre nyitom a másik széfet a bankban.”

A Blikk a tárgyalást követően megkérdezt­e idősebb Schadl Györgyöt, milyen esélyeket lát hónapok óta letartózta­tásban lévő fia szabadlábr­a helyezésér­e, amelyre ügyvédje tett indítványt.

– Megtisztel­ő az érdeklődés, de ne haragudjon, nem szeretnék nyilatkozn­i – hangzott a rövid válasz.

 ?? ?? G. Z. Figyeltek rá Schadl Györgyöt – a Magyar Bírósági Végrehajtó­i Kar exelnökéne­k kezén és lábán is bilincs volt – fegyveres kommandóso­k kísérték
G. Z. Figyeltek rá Schadl Györgyöt – a Magyar Bírósági Végrehajtó­i Kar exelnökéne­k kezén és lábán is bilincs volt – fegyveres kommandóso­k kísérték

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary