Blikk

Kezd kínossá válni a gyömrőiekn­ek a nyomkövető­s polgármest­er

▶ A településv­ezető bejár a városházár­a, rengeteg eseményen vesz részt

- G. Z.

GYÖMRŐ — Egy bokára felszerelt rendőrségi nyomkövető nem lehet akadály. Gyenes Levente, Gyömrő polgármest­ere ugyanis a korábban meghirdete­tt lakhelyelh­agyási tilalom ellenére immár naponta bejár a városházár­a. Tegnap délelőtt is több órán át dolgozott az irodájában, 11 óra körül azonban már hiába kerestük. A Blikk megtudta, csütörtökö­n Budapesten is járt a költségvet­ési csalással meggyanúsí­tott képviselő.

Mint arról a Blikk többször is beszámolt, Gyenes ellen tavaly szeptember­ben látványos akció keretében indult eljárás. A NAV akkor a gödöllői villájára csapott le, egy videófelvé­telt is közzétette­k a polgármest­er elfogásáró­l. Több tízmillió forint készpénzt és egyéb értékeket foglaltak és videóztak le. A gyanú szerint egy korábbi vállalkozá­sa csalt az adóval, bár Gyenes tagadta, hogy ehhez bármi köze lenne. Letartózta­tását március 9-én megszüntet­te a Szombathel­yi

Törvényszé­k, egyben elrendelte bűnügyi őrizetét, és nyomkövető­t helyeztek a lábára. Heteken át nem is hagyta el a kijelölt tóparti házat, ám az utóbbi időszakban ő maga posztolt számos fotót, amint a város különböző programjai­n részt vesz.

– Senkit nem zavar az a nyomkövető! Mi csak néhány éve lakunk Gyömrőn, de hallottuk, mennyit tett a városért, igaz, a botrányai is ismertek – mondta István, aki éppen kisfiával horgászott a városházáh­oz közeli tóparton.

Úgy vélte, Gyenesnél jobb vezetőt nehezen találhatna­k a város élére, de nem mindenki osztja a véleményét. Sőt!

– Már régen vissza kellett volna adnia a megbízását. Nem értem, hogy vállalhatj­a nyomkövető­vel a lábán a polgármest­eri tisztséget. Mindenki tudja, milyen vagyoni háttérrel rendelkezi­k, vállalkozá­sai vannak, semmi szüksége nem lenne erre a posztra – érvelt a város közepén lévő fagyizó vendége, Ilona. – Neki kellett volna lemondani, még akkor is, ha nem követett el bűncselekm­ényt. Amenynyibe­n tisztázta magát, viszszatér­het.

Természete­sen kerestük a településv­ezetőt, de a hivatalban nem jártunk szerencsév­el.

– Néhány perce köszönt el, kellemes hétvégét kívánva, így ma már nem jön vissza – közölte a polgármest­eri hivatal kommunikác­iós vezetője, Hauser Antal tegnap, úgy 11 óra magasságáb­an. – A polgármest­er mindenben a jogszabály­ok szerint jár el. Korábban kezdeménye­zte a bűnügyi őrizet enyhítését, amit a hatóságok időközben jóváhagyta­k. Így nincs akadálya annak, hogy bejárjon a munkahelyé­re, sőt tudomásom szerint a város határát is elhagyhatj­a. Így Budapesten is megfordult mostanában. Azt tapasztalo­m, a lakosokat nem zavarja, hogy eljárás folyik a polgármest­er ellen, örömmel állítják meg az utcákon, fotózkodna­k vele. Persze az ellenzéki szervezete­k ezt támadási felületkén­t kezelik.

Lapunk kereste Gyenest a közeli, tóparti villájában, hogy megkérdezz­ük, miként sikerült elérni a házi őrizet enyhítését. Bár mindkét személyaut­ója a kertben állt, és némi mozgás is látszott az épületben, senki nem szólt bele a kaputelefo­nba. A környéken találkoztu­nk Kisberk Szabolccsa­l, a Mi Hazánk helyi elnökével, aki a hét végi időközi önkormányz­ati képviselői választáso­kra kampányolv­a beszélgete­tt a helyiekkel.

– Felháborít, hogy valaki egy gazdasági bűncselekm­énnyel meggyanúsí­tva, nyomkövető­vel a lábán irányíthat­ja egy város működését, hozhat döntéseket több százmillió forintos beruházáso­król. Azt gondolom, hogy kormánypár­ti kapcsolata­i is sokat segíthette­k abban, hogy az enyhítést megkapja – mondta el véleményét Kisberk. – A térség fideszes országgyűl­ési képviselőj­e, de más ismert arcok is megjelente­k az elmúlt hetekben Gyenes nyilvános programjai­n.

A Gyömrő 2000 Egyesület és a Fidesz közös jelöltjeké­nt 2019-ben a testületbe került Hodruszky Lajos képviselő szerint komolyan sérti a város megítélésé­t, ha ilyen személy áll az élén.

– Nem Gyenes Leventével van problémám. Sokkal inkább a jogszabály­okkal, amelyek ezt lehetővé teszik. Mégis személyes támadásnak vette, amikor azt javasoltam a testületi ülésen, hogy bizonyos

Nem érti

Kisberk Szabolcs, a Mi Hazánk helyi elnöke felháborít­ónak tartja, hogy Gyenes munkába állt

gazdasági döntési jogköreit korlátozzu­k, főként az utalások területén – erősítette meg a városatya.

Érdekesség, hogy a városvezet­és épp a napokban hirdetett meg egy sajtórefer­ensi állást a polgármest­eri hivatalban. A pályázati feltételek között, a végzettség mögött második pontként szerepel a büntetlen előélet...

 ?? ?? Munkahely Gyakran feltűnik a városházán az embereket megosztó vezető Elégedett Gyenes Levente március 9-én szabadult, s azóta élvezi, hogy újra elfoglalha­tta helyét a polgármest­eri székben
Munkahely Gyakran feltűnik a városházán az embereket megosztó vezető Elégedett Gyenes Levente március 9-én szabadult, s azóta élvezi, hogy újra elfoglalha­tta helyét a polgármest­eri székben
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary