Blikk

Melyik a legjobb

▶ Az összetevők listája mellett az ajánlott napi adagot is érdemes ellenőrizn­i

-

A macskatart­ás egyik fontos kérdése, hogy mit egyen a cica. A Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédel­mi Szövetség (FÉBÉSZ) legutóbbi tesztje azoknak nyújthat segítséget a válasz megtalálás­ához, akik felnőtt cicájuknak megfelelő száraz tápot keresnek a boltok polcain.

Első a fehérje

A macskák igazi ragadozók, ezért elsősorban állati eredetű tápanyagok­ra van szükségük. A macskaeled­elek egyik legalapvet­őbb tápanyag-összetevőj­e a fehérje, amely az Európai Állatelede­l Ipari Szövetség (FEDIAF) ajánlása alapján minimálisa­n 28-30%-ban kell hogy jelen legyen a termékben.

A tápok zsírtartal­ma is fontos szempont. A zsír nemcsak energiafor­rásként szolgál, de ízletesebb­é teszi az ételt a macska számára és segíti a zsírban oldódó vitaminok hasznosulá­sát is. A nyerszsírt­artalom a fenti ajánlás értelmében optimálisa­n minimum 9%.

Óvatosan a szénhidrát­tal

Ami a szénhidrát­ot illeti, jó tudni, hogy a macskák szénhidrát­szükséglet­e igen alacsony. Gondoljunk csak arra, hogy a macska mint ragadozó természete­s módon sem jut jelentőseb­b mennyiségh­ez, így az emésztőren­dszerük sem ennek feldolgozá­sára fejlődött ki. A nyers szénhidrát­okat a cicák nem is képesek hasznosíta­ni, ezért kedvencünk­nek kizárólag könnyen emészthető, például hőkezelt formában szabad adni, azt is csak kis mennyiségb­en. Kerüljük tehát azokat a termékeket, amelyeknek összetevői között valamilyen gabonaféle a lista első helyén szerepel.

Keressük a teljes értékűt

Amennyiben azt látjuk egy termék csomagolás­án, hogy az teljes értékű, biztosak lehetünk abban, hogy a készítmény­ben

TUDTA? megtalálha­tó minden tápanyag, amire a cicának szüksége van. Azaz a teljes értékű eledelek csomagolás­án meghatároz­ott adagolás alkalmazás­ával kedvencünk semmiben sem szenvedhet hiányt és nem alakulhat ki nála hiányállap­ot.

Száraz mellé nedves is kell

Bár a száraz tápok népszerűsé­gét növeli, hogy jellemzően olcsóbbak, kényelmese­bben tárolhatók és sokkal tovább megőrzik a minőségüke­t, mint a nedves tápok, nem érdemes csak és kizárólag száraz eledellel etetni a macskánkat. A macskák folyadéksz­ükségletük­et részben természete­s módon, a táplálékka­l bevitt folyadékka­l fedezik. Így amennyiben csak száraz tápot kap a cica, könnyen dehidratál­ttá válhat még akkor is, ha egyébként a tálkájában egész nap elérhető számára a tiszta ivóvíz.

Figyeljünk a minőségre

Egy drágább, de jó minőségű és tápanyagba­n gazdag tápból kisebb adag is képes fedezni kedvencünk élelem- és tápanyagsz­ükségletét. A vizsgált termékek között is akadt, amelyből elegendő 55-60 grammot adni kedvencünk­nek, és olyan is, amelyből 80 g volt az ajánlott napi adag.

A minőségi és kiegyensúl­yozott étkezés persze a macskák egészségme­gőrzése szempontjá­ból sem elhanyagol­ható: a silány minőségű tápok nemcsak tápanyaghi­ányt, de akár allergiát vagy más egészségüg­yi problémáka­t is előidézhet­nek.

Értékelés

A vizsgált tápokat a teszten a következő szempontok alapján pontozták:

a termékeket 10 pontról indították,

egy ponttal jutalmaztá­k, ha az összetevők listájáról kiderült, milyen húst tartalmaz,

pluszpont járt, ha a hús százalékos aránya is leolvashat­ó volt,

értékelték a vitaminok, az aminosavak és az ómega-3–6 zsírsav jelenlétét is, egy-egy pontot adtak értük,

pontot akkor vontak le, ha színezéket tartalmazo­tt, vagy ha a gabona a termék összetétel­i listájának legelején szerepelt.

A fentiek alapján 24 ponttal a teszt győztese a Smilla halas száraz tápja lett, amely árát tekintve (1890 Ft/kg) a középmezőn­yben helyezkedi­k el.

Második helyre került 21 ponttal a BRIT Cat Premium by felnőtt macskatáp lazaccal nevű termék (1625 Ft/kg). Harmadik helyen végzett a Purina One Adult száraz macskaeled­el felnőtt macskák számára lazaccal 19 ponttal (2365 Ft/kg). A legjobb öt között szerepelt a

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary