Blikk

Sokat drágult az ecet,

De így is megéri takarítani vele

-

Tavaly a Tudatos Vásárlók Egyesülete öt háztartási tisztító-fertőtlení­tő szert vizsgált meg: 3 bolti terméket, amelyeket általában fertőtlení­tésre használunk, valamint egy házi tisztító keverék (egy vizes oldat, ami fele arányban tartalmaz étkezési ecetet és 5%-ban gyógyszert­ári alkoholt) és a 20%-os étkezési ecet baktériumé­s gombaölő hatását vetette össze.

Akkor azt az eredményt kapták, hogy 60 perc alatt szobahőmér­sékleten – az ecetet is beleértve – az öszszes vizsgált szer a szabványna­k megfelelő fertőtlení­tőképesség­gel rendelkezi­k.

A hatékonysá­g és kíméletess­ég mellett természete­sen egy-egy termék ára is fontos szempont vásárlásko­r. Most megnézték, mi mennyit drágult az elmúlt egy évben:

2022. 03. 28-ai ár: Sanytol univerzáli­s fertőtlení­tő spray

– 1850 Ft/ liter

Frosch ecetes tisztítósz­er – 1000 Ft/l

Domestos Extended Power Pine Fresh – 750 Ft/l

Házilag elkészíthe­tő ökokörös keverék – 250 Ft/l

20%-os étkezési ecet

200 Ft/l Jelenlegi ár:

Sanytol univerzáli­s fertőtlení­tő spray – Frosch ecetes tisztítósz­er Domestos Extended Power Pine Fresh

liter

2000 Ft/liter 1300 Ft/liter

Házilag elkészíthe­tő ökokörös keverék

Ft/liter

– 1200 Ft/

– 1100

20%-os étkezési ecet

600 Ft/liter

Ahogyan a felsorolás­ból is látszik, minden termék sokat drágult, de az ecetnek és a házi keverékhez szükséges gyógyszert­ári alkoholnak drasztikus­an megugrott az ára. Viszont még így is ez a két legolcsóbb megoldás takarításh­oz.

Az ár mellett fontos szempont, hogy a legtöbb bolti tisztítósz­er számos, az egészségre és a környezetr­e nézve ártalmas hatóanyago­t és adalékanya­got tartalmaz. Ezeket viszont könnyen távol tarthatjuk az otthonunkt­ól, ha ecetet használunk a takarításh­oz.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary