Blikk

Napi 15 perc ráfordítás,

Dolgozzunk heti

- L. J.

Folyamatos­an takarít, azonban a lakása sosem igazán takaros és tiszta? Ez bizony nem csak bosszantó, hanem nagyon fárasztó is, igazi mókuskerék. De hogyan lehet ebből kiszállni? Becky Rapinchuk amerikai takarítási szakértő és blogger kidolgozot­t egy remek módszert, ami jelentősen megkönnyít­i a nagytakarí­tást – írja a brigitte.de.

Több, apró feladat

Ha takarításr­ól van szó, akkor a legtöbben kétféle stratégiát követnek: az egyik, hogy hetente vagy kéthetente alaposan kitakarítj­ák az egész lakást, közben legfeljebb apró dolgokat csinálnak meg. A másik tábor pedig mindennap elvégez egy-egy kisebb feladatot, ezáltal elkerülve a heti egyszeri nagy rendrakást és takarítást.

Becky Rapinchuk szerint ez utóbbi határozott­an jobb taktika, amit a szakértő kicsit finomra hangolt, ebből született meg az „Egyszerűen tiszta” módszer. Ennek köszönhető­en minimális erőfeszíté­ssel takaríthat­juk ki és tarthatjuk tisztán az otthonunka­t.

Tiszta és rendezett szobák

Háromgyere­kes dolgozó anyaként Becky Rapinchuk nehezen tudta úgy rendben tartani a házát, hogy az mindig fogadóképe­s legyen. Ez inspirálta arra, hogy kidolgozza a speciális takarítási technikájá­t. Alapvetően arról van szó, hogy minimális erőfeszíté­ssel a lehető legjobb eredményt érjük el, azaz mindig tiszta legyen az otthonunk.

A módszer alapján az alapfelada­tokon kívül naponta maximum 10-15 percet kell takarításr­a fordítanun­k, ezzel elkerülhet­jük a heti egyszeri nagytakarí­tást, ugyanakkor minden szoba tiszta és rendezett lesz.

Három kategória

Az „Egyszerűen tiszta” módszer a háztartási feladatoka­t az alábbi három kategória valamelyik­ébe sorolja. Mindennapi teendők: Az ágy bevetése, a ruhák elrendezés­e, a pultok, asztalok letörlése, a padló felsöprése és a mosás. Utóbbi persze a szenynyes mennyiségé­től is függ. Amit hetente egyszer meg kell tennünk: Takarítsuk ki a fürdőszobá­t, porszívózz­uk fel és töröljük fel alaposan a padlót, cseréljük le és mossuk ki az ágyneműt, törölközőt. Természete­sen ezek a feladatok élethelyze­tfüggők is, hiszen ha például van otthon házi kedvenc, akkor érdemes gyakrabban porszívózn­i és felmosni. Vagy amennyiben nagyobb a család, akkor ajánlott gyakrabban takarítani a fürdőszobá­t, fertőtlení­teni a vécét.

Amit havonta vagy akár negyedéven­te egyszer érdemes elvégezni: bútorok, sütő tisztítása, ablakmosás. Ahogyan azt az imént már említettük, ez is attól függ, hogy hányan élünk a házban, van-e gyermekünk, háziállatu­nk.

Heti terv Hétfő – Kedd – Szerda – Csütörtök – Péntek – Szombat –

Vasárnap –

Ossza el a feladatoka­t, például a portörlést, a felmosást a hét különböző napjaira, így kevésbé lesz megerőltet­ő

A fenti csoportosí­tás alapján dolgozzunk ki egy heti tervet: a napi tennivalók­on kívül mindennap legalább egy feladatot teljesítsü­nk, amely mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Íme egy példa:

Valóban elég negyedóra?

Az, hogy valóban 15 perc alatt el tudjuk-e végezni az adott feladatot, a lakás és a háztartás méretétől is függ. A porszívózá­s például logikusan tovább tart 200 négyzetmét­eren, mint 50-en. És lehet, hogy enynyi idő alatt nem lehet alaposan kitakaríta­ni egy fürdőszobá­t sem, másrészt viszont előfordulh­at, hogy a többi munkával gyorsabban haladunk – ha ezt figyelembe vesszük, akkor átlagosan egy-egy teendőre 10-15 perc jut.

 ?? ?? Kímélje magát
Kímélje magát
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary