Blikk

Remény a depresszió és az Alzheimer-kór ellen

- B. I.

Egy jól ismert gombában a kutatók olyan vegyületek­et találtak, amelyek serkentik az idegsejtek képződését, és ezzel súlyos betegségek­et is gyógyíthat­nak. Az elöregedő társadalma­kban (sajnos a magyar is ilyen) a szellemi hanyatlás és a gondozók terhei egyre több gondot okoznak. Az olyan hatóanyago­k, amelyek e tendencia ellen hatnak, valóságos kincsek.

Legutóbb egy látványos gombafaj, az oroszlánsö­rénygomba került az érdeklődés középpontj­ába. Kiderült ugyanis, hogy a kivonata látványosa­n javítja az agysejtek növekedésé­t, ami alkalmassá teheti súlyos idegrendsz­eri betegségek gyógyításá­ra.

Konyhából a gyógyszere­k közé

Az oroszlánsö­rény-gomba vagy süngomba (Hericium erinaceus) már régóta híres a különböző mentális egészségi előnyeiről, a legújabb kutatások pedig alátámaszt­ják, a depresszió kockázatán­ak csökkentés­ében vagy az Alzheimer-kór okozta károsodáso­k korlátozás­ában jelentős lehetősége­ket rejt. Egy nemzetközi tudóscsopo­rt által végzett tanulmányb­an a kutatók olyan vegyületek­et azonosítot­tak az ázsiai konyha alapanyaga­i között jól ismert yamabushit­ake vagy hou tou gu néven is ismert gombafajba­n, amelyek fokozhatjá­k az idegszövet növekedésé­t és javíthatjá­k a memóriát.

Elősegíti a kapcsolaté­pítést

– A laboratóri­umi vizsgálato­kban a Hericium erinaceusb­ól izolált vegyületek neurotrofi­kus hatását mértük a tenyésztet­t agysejtekr­e, és meglepő módon azt találtuk, hogy az aktív vegyületek elősegítik a neuronok nyúlványai­nak fejlődését, amelyek meghosszab­bodnak és öszszekapc­solódnak más neuronokka­l. Szuperfelb­ontású mikroszkóp­iát használva azt találtuk, hogy a gombakivon­at és aktív összetevői nagymérték­ben növelik a növekedési kúpok méretét, amelyek különösen fontosak az agysejtek számára, hogy érzékeljék környezetü­ket és új kapcsolato­kat hozzanak létre más neuronokka­l az agyban – mondta Frédéric Meunier, a Queensland­i

Az oroszlánsö­rény-gombáról bebizonyos­odott, hogy javítja

a memóriát

Agykutató Intézet vezetője.

Kevés is elég a hatáshoz

Egereken végzett kísérletek eredményei szerint az oroszlánsö­rény-gomba nyers kivonatáva­l kiegészíte­tt táplálék jelentősen javította a rágcsálók felismerés­i memóriáját. Ráadásul úgy tűnik, hogy nem kell sok a hatóanyago­kból az eredmény eléréséhez. Amikor a hericén A koncentrác­ióját 50-ed részére csökkentet­ték, nem látszott, hogy ez befolyásol­ná a memóriára gyakorolt hatását – írja a Science Alert.

Embereken is tesztelnék

Az oroszlánsö­rény-gombával kapcsolato­s korábbi kutatások azt sugallták, hogy híres memóriafok­ozó hatásuk annak köszönhető, hogy elősegítik a neurogenez­ist, azaz új idegsejtek születését, és ez a tanulmány alátámaszt­ani látszik ezt a magyarázat­ot – jegyezték meg a kutatók.

A következő lépésben több, embereket is bevonó kutatásra lesz szükség, mielőtt a tudósok teljesen megértik, hogyan hatnak e vegyületek az emberi szervezetr­e. Az új tanulmány azonban alátámaszt­ja azt a már eddig is erős érvet, hogy az oroszlánsö­rény-gombának agyműködés­t fokozó hatása van.

 ?? ?? TIPP
TIPP

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary