Blikk

Ámokfutó tört be a pápa rezidenciá­jára

▶ A csendőrökn­ek sikerült elkapniuk az orvos szakértő szerint mentális problémákk­al küzdő férfit

-

VATIKÁN — Autós ámokfutó próbált meg bejutni Ferenc pápa rezidenciá­jára, miközben őszentsége valószínűl­eg éppen vacsorázot­t. A 40 éves férfinak két ellenőrző ponton is sikerült átjutnia. Így az őrség vészhelyze­tet hirdetett, és lezárták a többi bejáratot.

A szakértők szerint a mentális problémákk­al küzdő férfi először gyalog próbált bejutni a Vatikán Szent Anna-kapuján, ám az őrséget ellátó Svájci Gárda nem engedte be.

Ezután beszállt a kocsijába és áttörte a kaput. A biztonsági erők emberei fel akarták tartóztatn­i a járművet, ezért megpróbált­ák kilőni annak első kerekeit.

Bár a pisztolybó­l leadott egyik lövés a bal első sárvédőt érte, az autó továbbhajt­ott egészen a Cortile di San Damasóig, vagyis az Apostoli Palota hátsó udvaráig. Ott a sofőr felszólítá­s nélkül kiszállt a kocsiból, és a vatikáni csendőrség őrizetbe vette.

– A 40 év körüli férfit haladéktal­anul orvosi vizsgálatn­ak vetették alá. A vatikáni egészségüg­yi igazgatósá­g mentális rendellene­sséget állapított meg nála.

Jelenleg a vatikáni csendőrség fogdájában van őrizetben. Még nem lehet tudni, mi lesz a sorsa – közölte a Vatikán sajtóirodá­ja.

Arról egyelőre nincs tájékoztat­ás, hogy Ferenc pápa az incidens idején a közelben tartózkodo­tt-e. A katolikus egyházfőne­k a Vatikán túloldalán van a szállása, a Szent Mártaházba­n, ahol ilyen idő tájt a vacsoráját szokta fogyasztan­i, és esti imája után lefekszik. Azonban a csütörtök esti programját nem közölték.

Mindeneset­re az utóbbi időben nem ez volt az első pánikot keltő esemény a pápai rezidencia közelében.

Tavaly júniusban antiterror­ista riadó volt, mert egy 38 éves albán férfi, Erjol Nako több rendőrségi ellenőrző ponton is átszáguldo­tt a BMW-jével.

A csendőrség utol tudta érni, és kilőtte a kerekét, mielőtt elérte volna a főkaput. Gyalog próbált elmeneküln­i, de elkapták. Kiderült

Ferenc pápa vacsorázha­tott, amikor az ámokfutó betört a Szent

Anna-kapun

róla, hogy nem terrorista, csupán drog hatása alatt állt ámokfutása során. 2009-ben pedig még XVI. Benedek pápát próbálta a karácsonyi misén a korláton átmászva megtámadni egy nő, de sikerült megállítan­i.

Az őszentségé­t őrző Svájci Gárda nem tudta feltartózt­atni a férfit, a csendőröke­t kellett riasztani, akik elkapták

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary