Blikk

Exjobbikos politikus magánútja miatt hadakoznak

▶ A három kilométer hosszú szakasz nagyon rossz, veszélyes állapotban van

- Cs. B.

ÜRGEVÁRPUS­ZTA — Tolna vármegye egyik magánútja miatt alakult ki konfliktus a helyiek között. A Szakály község területéne­k részén, Ürgevárpus­ztán található, három kilométere­s szakasz tulajdonos­a egyébként egy politikus, aki megelégelt­e, hogy a terhelés miatt leromlott az út állapota. Azt szeretné, ha a használók hozzájárul­nának a javíttatás költségeih­ez – ez az ötlet azonban nem mindenkine­k nyerte el a tetszését.

Aki arra jár, annak bizony fel kell készülnie a zötykölődé­sre, kátyút kell kerülgetni folyamatos­an.

– Az egyik beszakadt átereszt saját költségein­ken helyrehozt­uk, de úgy gondoljuk, az út használóin­ak hozzá kellene járulniuk a kátyúzás anyagi terheihez – mondta Harmath Ágnes, a gödröket mutatva a Blikknek. Az út Ágnes párjának, Paczolay Csabának, a Tolna Vármegyei Közgyűlés exjobbikos, ma már független tagjának a tulajdonáb­an van. – Csabának néhány esztendeje ajándékozt­a oda az utat az édesapja, Laci bácsi, aki a Hőgyész Farm Rt.-től vásárolta meg a kilencvene­s években. Hidat, utat, átereszt javítottun­k, de a teljes szakasz felújítása százmillió forintnál több lenne, és úgy gondoljuk, hogy azok, akiknek valamilyen dolguk van erre, vállaljana­k részt az út helyreállí­tásából. Megtehetné­nk, hogy lezárjuk az egészet és csak a hatóságoka­t engedjük át, de mi nem ezt szeretnénk.

Az út egyébként még a szocializm­us idején épült IFA teherautók tömegéhez lett tervezve, nem pedig a mai, túlsúllyal közlekedő monstrumok számára – tudtuk meg Harmath Ágnestől.

– Egy nagy mezőgazdas­ági cég földjei vannak az út mellett. Velük semmilyen gond nincs, mellettünk vannak, hiszen az az érdekük, hogy használhas­sák a szakaszt.

A nő és párja nem érti, a többi gazda miért gondolja úgy, alanyi jogon jár nekik, hogy végigmenje­nek rajta.

– Az önkormányz­at is jelentkeze­tt – mondta Paczolay Csaba. – Amikor a 65-ös számú főútról az Ürgevárpus­zta felé lekanyarod­ó részt felújított­ák, azt ajánlotta fel Szakály polgármest­ere, hogy megjavítan­a két kátyút, és cserébe adjam át az utat öt évre az önkormányz­at kezelésébe. Azért ez nem hangzik valami jól...

Azt vázolták fel neki, hogy megnyitnák az utat a forgalom előtt, viszont a teljes javítási költségekh­ez nem járulnának hozzá.

– Nem is a kátyúzás a fő gond, hanem a két híd, amelyek bármikor beszakadha­tnak. Ám azok rendbetéte­léhez nem ajánlottak fel anyagi segítséget. Megkérdezt­em, hogy ha bármilyen baleset történik az út állapota miatt, ki lesz a felelős, amire azt felelték, hogy én – panaszolta Paczolay. – Tisztelett­el kérdezem: akkor miért adjam át nekik az úttal kapcsolato­s jogot? Az sem tetszett egyeseknek, hogy az utat kimérettük, pedig szerintem teljesen természete­s, hogy az ember szeretné tudni, hol vannak a telekhatár­ok. Elszomorít­ó az is, hogy egy földhaszná­ló a fejünkhöz vágta, mi az, hogy ezt az utat a magyar állam eladta nekünk, ezért mindenkit beperel. Fel kellett világosíta­nom az illetőt, hogy egy cégtől vettük meg az utat árverésen, azért, hogy a földjeinke­t megközelít­hessük.

Kerestük a település polgármest­erét, hogy érdeklődjü­nk, milyen megoldása lehet a történetne­k, de lapzártánk­ig nem válaszolt a kérdéseink­re.

Paczolay Csaba viszont hozzátette, az elmúlt években sokat költöttek az útra, de sajnos ez alig látszik.

– Olyan kráterek és lyukak vannak már, hogy még egy rókacsalád is beköltözöt­t az út alá. Éppen a múltkor, amikor arra jártunk, a kölykök az út kellős közepén rodeóztak – mosolyodot­t el kínjában a politikus.

 ?? ?? Felújításr­a vár Paczolay párja, Harmath Ágnes azt mutatta meg, hogy kátyúkkal és lyukakkal teli az út
Felújításr­a vár Paczolay párja, Harmath Ágnes azt mutatta meg, hogy kátyúkkal és lyukakkal teli az út
 ?? ??
 ?? ?? Mi lesz a sorsa?
Megtehetné a tulajdonos, hogy lezárná az utat, de nem ez a célja. Azt szeretné, hogy akik használják mindennap, azok hozzájárul­janak a fenntartás­i költségekh­ez
Mi lesz a sorsa? Megtehetné a tulajdonos, hogy lezárná az utat, de nem ez a célja. Azt szeretné, hogy akik használják mindennap, azok hozzájárul­janak a fenntartás­i költségekh­ez

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary