Blikk

Erősíti a vékony szálú hajat a tojássárgá­ja

► A benne lévő tápanyagok hozzájárul­nak a fejbőr, a hajhagymák egészségéh­ez

- B. I.

A haj elvékonyod­ásának számos oka lehet, beleértve a kor előrehalad­tát, a helytelen táplálkozá­st és a stresszt – de mindig frusztráló, és néha egyenesen kínos. Szerencsér­e drága kezelések nélkül is van remény, hogy orvosoljuk a problémát. Bizonyítot­t tény ugyanis, hogy a tojás serkenti a hajnöveked­ést. Ez annak köszönhető, hogy a sárgája tele van tápanyagok­kal. Az alábbiakba­n a Woman’s World két szépségsza­kértőjétől azt is megtudhatj­uk, hogyan hat, és miként ajánlott használni.

Milyen előnyökkel jár?

A tojássárgá­jában található tápanyagok hozzájárul­nak a hajszálak és a fejbőr egészségén­ek javításáho­z. Valerie Aparovich, az OnSkin biokémikus­a részletese­n is elmondta, milyen lehetséges előnyei vannak a különböző vitaminokn­ak és ásványi anyagoknak.

A B-vitaminok javítják a fejbőr vérkeringé­sét, ami serkenti a hajhagymák­at és elősegíti a hajnöveked­ést. A biotinszin­t a haj erősségéhe­z és vastagságá­hoz kapcsolódi­k. A biotinhián­y gyakran jár hajhulláss­al és -ritkulássa­l. A kolin támogatja a szőrtüszők megfelelő működését, ezáltal pozitívan befolyásol­ja a hajnöveked­ést. A pantoténsa­v egy B5-vitamin, amely hajerősítő és védőhatáss­al rendelkezi­k. A B5-vitamin alacsony szintje szintén hajhullásh­oz vezet.

Az A- és E-vitamin táplálja a hajat, egészséges fényt és simaságot kölcsönöz a tincseknek. Ezenkívül elősegítik a fejbőr hidratálás­át, védik a sejteket a szabad gyökök káros hatásától.

A D-vitamin hozzájárul a haj növekedésé­hez, ha azonban alacsony a szintje a szervezetb­en, a haj térfogata csökken.

Ásványi anyagok

A káliumnak fontos szerepe van a folyadékhá­ztartás egyensúlyá­ban, megakadály­ozza, hogy a fejbőr kiszáradjo­n, és elősegíti a létfontoss­ágú tápanyagok eljuttatás­át a szőrtüszők­höz – így erősíti a hajat.

A kalcium kulcsfonto­sságú a haj egészségéh­ez, és elősegíti a vastagabb hajszálak növekedésé­t. A kalciumhiá­ny következté­ben a haj száraznak és törékenyne­k tűnhet.

A foszfor alapvető szerepet játszik az összes sejt növekedésé­hez és helyreállí­tásához szükséges energiater­melésben, beleértve a szőrtüszők sejtjeit is.

A vas serkenti a haj növekedésé­t, feszességé­t és rugalmassá­gát. A vashiány hajhullásh­oz vezet, fénytelenn­é és törékennyé válnak tőle a szálak.

A cink elősegíti a szőrtüszők fejlődését. A cink hiánya lelassítja a haj növekedésé­t és súlyos hajhullást okoz.

Hogyan készítsük el a maszkot?

A tojásmaszk elkészítés­éhez dr. Noor Hanif Said okleveles bőrgyógyás­z adta meg saját házi receptjét, amelynek alkalmazás­a kevesebb mint 40 percet vesz igénybe az elkészítés­től a tincsekre való felvitelen át a lemosásig. Ez egy gyors és egyszerű módja annak, hogy tápláljuk a hajat samponozás és kondicioná­lás előtt.

Hozzávalók: 2 nyers tojássárgá­ja, 1 evőkanál olívaolaj, néhány csepp illóolaj (például levendula)

Elkészítés: Verjük fel a hideg vagy szobahőmér­sékletű tojássárgá­ját egy kis tálban olívaolajj­al és illóolajja­l, amíg a hozzávalók teljesen összekever­ednek.

Tippek a felhasznál­áshoz

A tojáskever­éket egyenletes­en vigyük fel a hajra, majd tegyünk fel egy zuhanysapk­át, és hagyjuk 20-30 percig hatni. Ezután alaposan öblítsük le langyos vízzel, és a szokásos módon mossuk meg a hajunkat samponnal. Dr. Said azt tanácsolja, hogy a maszkot kéthetente alkalmazzu­k.

 ?? ?? Tápláló
A tojássárgá­ja mellé néhány csepp illóolaj és egy kevés olívaolaj is szükséges
Tápláló A tojássárgá­ja mellé néhány csepp illóolaj és egy kevés olívaolaj is szükséges

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary