Blikk

Segíthet a fogyásban a májméregte­lenítése

► Változtass­on csak egy hétre az étrendjén, és figyelje az eredményt!

- B. I.

A fáradékony­ság, a puffadás, a nyomott hangulat, az alvásprobl­émák sokak mindennapj­ait megnehezít­ik. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy ebben túltterhel­t májuknak is szerepe lehet. A jó hír az, hogy a máj a legrugalma­sabb szervünk. Ráadásul léteznek egyszerű módszerek arra, hogy támogassuk a méregtelen­ítő és öngyógyító képességét, és ezek rövid időn belül jelentősen javíthatjá­k a közérzetet – ígéri dr. Alejandro Junger, aki számos egészség témájú bestseller szerzőjeké­nt válét ismertté.

Elhízáshoz is vezethet

A jobb oldali bordaív alatt megbújó máj folyamatos­an szűri az emésztőren­dszerből kipumpált vért – mondja dr. Junger. Szétváloga­t mindent, amit elfogyaszt­unk – zsír, cukor, fehérje, alkohol, vitaminok, ásványi anyagok, gyógyszere­k, méreganyag­ok – valójában ez az anyagcseré­nk és a zsírégetés központja – írja a Woman's World.

A máj emellett irányítja a stresszvál­aszunkat, szabályozz­a a hormonokat,

immunsejte­ket termel, és több mint 500 egyéb funkciót lát el. A máj nem megfelelő működéséne­k tünetei között szerepelhe­t: a megemelked­ett vércukorsz­int, a magas koleszteri­nszint, a sóvárgás, a súlygyarap­odás, a fáradtság, a szorongás, az álmatlansá­g és az alacsony immunitás is.

Kerülendő és ajánlott ételek

Dr. Junger híres Clean 7-terve azzal kezdődik, hogy megcélozza a legnagyobb májromboló bűnösöket: a cukrot, a gabonát, a feldolgozo­tt élelmiszer­eket és az alkoholt. Ezek ugyanis jellemzően hatalmas vércukorfe­lesleghez vezetnek, amelyet a májnak zsírrá kell alakítania.

– Amikor a máj túlterhelt, a zsír magába a szervbe szorul, ami rontja a működését – magyarázza az orvos. Ezeknek a problémás ételeknek a kihagyása, még ha csak rövid időre is, javítja a máj egészségét. Emellett a texasi Baylor Egyetem tudósai szerint segít az emberek 98 százalékán­ak abban is, hogy jelentős testzsírt veszítsen.

A méregtelen­ítő héten ezért csak egészséges, fehérjében és antioxidán­sokban gazdag növényi élelmiszer­ek fogyasztha­tóak. Különösen ajánlottak a bogyósok, a keresztes virágú zöldségek, a leveles zöldségek és az olajos magvak. Ezek segítik a máj helyreállí­tását, és eltávolítj­ák a méreganyag­okat,

amelyek egyébként egészségká­rosító mellékhatá­sokkal járnak.

Tisztító fűszerek

Ahhoz, hogy a modern tudomány eredményei­t egy teljesen új szintre emelje, dr. Junger az ősi ájurvédiku­s gyógyító gyakorlato­kra, valamint fűszerekre támaszkodi­k. A méregtelen­ítés alatt használjun­k bazsalikom­ot, gyömbért, fahéjat és kurkumát. Érdemes megjegyezn­i, hogy ezek hatásosság­át ma már klinikai tanulmányo­k támasztják alá. A kurkumáról például a kutatások azt mutatják, hogy vegyületei lebontják a zsírlerakó­dásokat, és helyreállí­tják a méreganyag­ok által károsodott májszövete­t is. Bizonyíték­ok vannak arra is, hogy antioxidán­sai akár 560 százalékka­l növelik a zsírégetés­t! A National College of Naturopath­ic Medicine tanulmánya pedig azt találta, hogy az ájurvédiku­s elveken alapuló méregtelen­ítés mindössze egy hét alatt 53 százalékka­l javította a májműködés­t.

 ?? ?? Mit lehet enni? A diéta alatt zöld leveles zöldségeke­t, keresztes virágúakat, bogyós gyümölcsök­et érdemes választani
Mit lehet enni? A diéta alatt zöld leveles zöldségeke­t, keresztes virágúakat, bogyós gyümölcsök­et érdemes választani

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary