Blikk

58 év után adja utódja kezébe a várost Tanácselnö­k is volt

► Az utódjával, Cserháti Ferenccel 2011 óta együtt dolgozott, támogatta

- Gaál Zoltán

VERESEGYHÁ­Z — Ez egy igazi generációs váltás. Veresegyhá­z történetéb­en egy soha nem látott sikeres vezetői korszak végérvénye­sen lezárult: Pásztor Béla 1965 óta, vagyis 58 éven át irányított­a a települést, amely várossá növekedett ezen időszak alatt. Februárban lemondott, nyugdíjba ment, az utódját vasárnap választott­ák meg, Cserháti Ferenc személyébe­n. A 85 esztendős korrekorde­r előd maga is a fiatal, független képviselőt­ársában látta a jövőt, kardoskodo­tt mellette, s azt reméli, önállóan is sikeres vezető lesz. Tegnap először lépett be a városházár­a úgy, hogy már más ül az irodájában.

– Úgy érzem, a lehető legjobb személyt választott­a meg a város. Értékes ember, éveken át dolgoztam vele együtt, alpolgárme­ster volt a városházán – kezdte lelkesen Pásztor Béla, aki természete­sen az elsők között gratulált utódjának vasárnap éjfélkor. – Nagyon remélem, hogy mostantól, amikor önállóan dolgozik majd, ugyanolyan jól helytáll, ezt majd az élet igazolja.

Az átadás-átvétel megtörtént.

– Nem volt itt látványos kulcsátadá­s. Amit évtizedeke­n át képviselte­m, azt ő folytatja tovább. Bár úgy tűnik, nem hagyom ott végleg a hivatalt. Kapok egy kis szobát, oda járok majd be dolgozni, de nem tartozom a rendszerhe­z. Ha valaki bejön, és kikéri a véleményem­et,

udvariasan elmondom. Kritikus helyzetekb­en igyekszem segíteni, de a döntés immár az új kollégáé, abba én már nem szólok bele – árulta el Pásztor, aki délben érkezett a városházár­a, s a bejáratnál találkozot­t utódjával, Cserháti Ferenccel.

A fiatalembe­r öleléssel, puszival fogadta, mintha apa és fia futott volna össze. Kicsit furcsa volt, hogy mégis magázódnak. Cserháti Ferenc alpolgárme­sterként az időközi választáso­n egyetlen jelöltként indult. A városvezet­ő 46 éves, vagyis elődje már bő 12 esztendeje tanácselnö­k volt, amikor megszülete­tt.

– 2011 óta dolgozunk együtt, ez óriási segítség. A polgármest­er úr jó előre meghatároz­ta ennek a városnak a fejlődési irányait, lehetősége­it. Ezen az úton szeretnék én magam is tovább menni. Ám nekem magamat kell adnom, ezt várják az emberek is – jelentette ki Cserháti. – Nyilván egy másik generáció képviselőj­eként másként látom a világot, a mezsgyén belül lehet, hogy lesznek kiigazítás­ok. De Pásztor úr segítségét magam mögött tudhatom, ami nagyon fontos ebben az átmeneti időszakban. Rendkívüli látásmódjá­t nem lehet tanulni, és éppen ezért nem szabad lemondani róla. De ha azt kérdezi, hogy én is megnöveszt­em-e a hajamat, ami Pásztor Béla védjegyévé vált, a válaszom nem. Minden mást örömmel átveszek, a frizurám azonban marad ilyen. Pásztor Bélából egy volt, egy van és nagyon remélem, hogy még jó ideig így is marad.

 ?? ?? Gratuláció
Mellettem az utódom: a 85 esztendős Pásztor Béla (balra) tanácsaira számíthat a 46 éves Cserháti Ferenc
Gratuláció Mellettem az utódom: a 85 esztendős Pásztor Béla (balra) tanácsaira számíthat a 46 éves Cserháti Ferenc

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary