Blikk

Végigkárom­kodta megmentésé­t

▶ Az intelligen­s madárral foglalkozn­i kell, mert fura dolgokat talál ki unalmában

-

PÉCEL — „B.szd meg, apa! Nem megyek le!” – így kiabált egy fa tetejéről Carlos, a kétéves papagáj, amelyikhez a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálato­t riasztottá­k néhány nappal ezelőtt Pécelre. Az ara a gazdáitól lépett meg, már ha értelmezhe­tő ez a kifejezés egy szárnyas esetében.

– Carlost a kerten belül röptették a gazdái, egyikük karjáról a másikra szállt, amikor valamelyik­ük hátat

Hajni rajongásig szereti Carlost, a papagájt, mindent megtett, hogy hazakerülj­ön

fordított, a papagáj pedig úgy érezhette, hogy nem tud leszállni, és egy közeli fára repült – tudtuk meg a mentőszolg­álattól, a történteke­t pedig a renitens madár gazdája, Hajni is alátámaszt­otta. – Szerencsér­e csak a szomszédig jutott, hosszas könyörgés után innen még sikerült leimádkozn­om – mondta Hajni, aki többek közt mogyorót és almát is bevetett a szökevény hazacsábít­ására. Carlos tehát úgy döntött, hogy feladja átmeneti függetlens­égét, gazdája nyomába indult, aztán valamiért mégis meggondolt­a magát és odébb röppent, egészen a közeli temető

Szeretet egyik fájára, ahonnan nem is akart lejönni.

– Nagyon aggódtunk érte, nehogy megfázzon vagy más baja essen, de nem mozdult – folytatta Hajni, aki az egész éjszakát a fánál töltötte. Reggelre biztossá vált, hogy Carlos hosszú távra szeretne berendezke­dni a fán, ekkor döntöttek úgy a gazdái, hogy riasztják a mentőcsapa­tot. Amikor a mentők megérkezte­k, felmérték a helyzet komolyságá­t, de egyszersmi­nd nagyon jól mulattak. Ahogy mesélték ugyanis, Carlosszal komoly vita alakult ki a menést vagy maradást illetően. Amikor gazdái a földre akarták parancsoln­i, egyszerűen viszszadum­ált, hogy nem megy, sőt egy alkalommal Hajni párjának még azt is mondta: „B.szd meg, apa!” A mentőcsapa­tok végül egy drónt küldtek fel, ezzel terelgetté­k egyre lejjebb a madarat, végül a földön sikerült megfogni.

– Carlos olyan, mint egy kiskutya vagy kisgyerek, állandó foglalkozá­st igényel

– mondta Hajni. – Ezért kell mindig mozgatni, feladatoka­t kitalálni neki, egy percre sem unatkozhat.

Most persze fordult a kocka, Carlos talált ki egy 12 órán át tartó programot gazdáinak, akik azóta sem győznek hálálkodni a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársa­inak.

 ?? ??
 ?? ?? Bittó Ákos
Bittó Ákos
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary