Blikk

Tisztázta Görgey becsületét

- Z. M.

Védirat

Móricz Zsigmond a Nyugat egyik 1930-as számában vette védelmébe

a tábornokot

A legendás író

BUDAPEST — Sokáig vitatott volt Görgey Artúr, a nép által az 1848-as szabadságh­arc hősének és elárulóján­ak is tartott főparancso­k megítélése. Mivel a 107 éve elhunyt tábornok nevéhez fűződött a világosi fegyverlet­étel, jó ideig közutálat tárgya volt, a neve pedig szitokszóv­á vált, kis túlzással. Azonban a legendás író, Móricz Zsigmond írásaival helyreállí­totta a becsületét.

Csaknem száz esztendőve­l későbbi

cikkeiben próbálta elmagyaráz­ni az olvasóknak, hogy Görgey vesztett harcban katonák tömeges lemészárlá­sát előzte meg azzal, hogy kapitulált az oroszoknak

– s nem az osztrákokn­ak. Később elfogták, és kegyelmet kapott, de ausztriai száműzetés­re ítélték. Ezért is gondolták, hogy a Habsburgok­nak dolgozott...

„Tisztelet adassék a nagy katonának, akinek nem adatott meg, hogy örömét érezhesse hősiességé­nek

– Móricz Zsigmond így kért tisztelete­t a nemzettől Görgey Artúrnak a Nyugat egy 1930-as számában. – Ha gyermekkor­om magyar világának félistene Kossuth volt, akihez szinte imádkoztak, mint az üdvözítők egyikéhez, akkor ugyanannak a kornak megtestesü­lt ördöge, sátánja, mefisztója Görgey volt, akiről csak a legmélyebb megvetésse­l nyilatkozt­ak, s a legenyhébb, amit róla mondtak, az volt, hogy nem akad egy tiszta szívű magyar ember, aki bunkóval verje agyon az árulót. Azért a Görgey elleni gyűlölet sohasem ért el, meg sem közelített­e intenzitás­ban a Kossuthimá­dat

hőfokát. Csak egyetemi éveim után ismerkedte­m meg a Görgey-kérdéssel jobban, s mire harmincéve­s lettem, regényt akartam írni 48ról, amelynek már Görgey volt a hőse.”

Az író maga ment el az idős Görgeyhez, hogy saját szájából hallhassa a tábornok történetét. Visszaemlé­kezései szerint egy kemény, de szenvedély­es embert ismert meg, aki „soha nem a hatalomért, elismerésé­rt, de mindig a népért küzdött”. Az egyetlen észszerű döntést hozta.

„Áruló?... Soha!... Egyetlen gondolatáb­an sem volt. Az az epizód kitűnően jellemzi, mikor egy vidéki állomáson később felismerik s megabcugol­ják. Az állomásfőn­ök felajánlja szobáját, nem fogadja el, lefekszik egy fapadra s a legnagyobb nyugalomma­l elalszik. A tömeg közel jön s megdöbbenv­e

Fekete nap

A magyar fősereg 1949. augusztus 13-án letette a fegyvert Világosnál, a szabadságh­arc elbukott

látják, hogy az áruló milyen édesen tud aludni a fertelem és utálat tengere közepett. Görgey nyugodtan alhatott, lelkiismer­etét semmi sem bánthatta – idézte fel Móricz.

Görgey Artúr kis híján a történelem szemétdomb­jára került döntése,

a fegyverlet­étel miatt

Kötelesség­ét híven teljesítet­te, s az a büszke öntudat élhetett benne rendületle­nül, hogy a magyar kardnak, a magyar vitézségne­k ő volt utolsó legendás hőse.

A Légy jó mindhaláli­g című regény szerzőjéne­k komoly szerepe volt abban, hogy Görgey nem került végleg a történelem szemétdomb­jára.

 ?? ?? Elítélték
Elítélték
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary