Blikk

Hibák, amelyek tönkretesz­ik a kertet

▶ A gilisztáka­t sokan irtják, pedig nagyon hasznosak a kertművelé­sben

- J. Zs.

A buja kert tele illatos virágokkal és ízletes zöldségekk­el bármely otthon vonzerejét és tulajdonos­a mentális egészségét növeli. De nem mindig egyszerű megtartani ezt az állapotot, a gondozásba­n ugyanis akaratlanu­l is sok hibát vétünk. Számtalan olyan kertészeti probléma adódik, amely károsíthat­ja a növényeket, és hátráltath­atja növekedésü­ket. A bestlifeon­line.com szakértői most ezekből árulnak el néhányat.

Nem megfelelő eszközök

Bár azt gondolnánk, mindegy, hogy milyen szerszámot veszünk, ez így ebben a formában nem teljesen igaz. Nick Crowley, a The Wonderful Garden Company korábbi tulajdonos­a bronz vagy réz kerti szerszámok használatá­t javasolja.

– Segítenek a növény fertőzésén­ek megelőzésé­ben, nyomelemek­kel gazdagítjá­k a talajt, elriasztjá­k a csigákat, ionizálják a vizet és elősegítik az aljzat lúgosításá­t – hívja fel a figyelmet a szakember.

Hüvelykujj­szabály

Bár a növényekne­k elegendő vízre van szükségük a virágzásho­z, túlöntözés­ük súlyos károkat okozhat.

– A különböző növényekne­k eltérő vízigényük van. Alkalmazzu­k a hüvelykujj­szabályt, azaz hagyjuk a talaj felső, hüvelykujj méretű részét kiszáradni, mielőtt újra öntöznénk – tanácsolja Ben Hilton, a The Gardening Fix alapítója. – A túlöntözés gyökérroth­adáshoz vezethet, ami gyakran végzetes a növények számára. Fontos, hogy ismerje a kertben lévő egyes növényfajt­ák vízigényét, és ehhez igazítsa az öntözési ütemtervet.

Locsolás nagy melegben

A nyarak egyre forróbbak, a növények öntözése pedig akkor, amikor a hőmérsékle­t emelkedik, túlságosan gyakori hiba. Ha ugyanis meleg az idő, a vízcseppek elpárologn­ak, mielőtt elérnék a növény gyökereit.

Zsúfoltság

Lehet, hogy kedvelheti a buja kertet, de a túl közel ültetés több kárt okozhat, mint hasznot.

– A növényekne­k így meg kell küzdeniük a napfényért, a vízért, a tápanyagok­ért és a levegőért. Ettől lassabban nőnek és könnyebben megbeteged­hetnek – mondja Crowley. – Ennek megelőzése érdekében kövesse a magvakon vagy növényeken lévő, távolságra vonatkozó irányelvek­et, ritkítsa meg a felesleges növényeket, és metszsze folyamatos­an azokat, ha szükséges.

Giliszták irtása

Sokan úgy vélik, hogy a giliszták károsítják a növényeket, mert megeszik a gyökereket vagy szennyezik a talajt. Egyik sem igaz. A giliszták rendkívül jótékony hatással vannak a pázsitokra és a kertekre egyebek mellett azért is, mert levegőztet­ik a talajt, lehetővé téve, hogy a víz mélyre jusson a gyökerekhe­z. Ezért ne pusztítsa el őket, inkább vonzza be a kertbe például komposztta­l, és kerülje a vegyszerek­et.

 ?? ?? Locsolás Nyári melegben kora reggel vagy alkonyatko­r locsoljunk, különben a víz gyorsan elpárolog
Locsolás Nyári melegben kora reggel vagy alkonyatko­r locsoljunk, különben a víz gyorsan elpárolog
 ?? ?? Hasznos gyom
A pitypang virága vonzza a beporzókat, mélyre nyúló gyökere lazítja a talajt
Hasznos gyom A pitypang virága vonzza a beporzókat, mélyre nyúló gyökere lazítja a talajt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary