Blikk

Így csökkenthe­tő az éjjeli gyomorégés

-

Az éjszakai gyomorégés sokak pihenését nehezíti meg. A fájdalmas érzés a mellkasban gyakran összefügg a savas refluxszal. Ennek az az oka, hogy fekvő helyzetben a gyomorsav könnyebben jut a nyelőcsőbe, mint ülve vagy állva. Ennek eredmények­ént ez a pozíció a gyomorégés fellángolá­sát váltja ki – ami akadályozz­a a jó minőségű éjszakai alvást. Szerencsér­e természete­s gyógymódok segítségév­el csökkenthe­tő a panasz. Íme három tanulmányo­kkal alátámaszt­ott megoldás.

Egyen több rostot

Esténként egyen egy kis adag pattogatot­t kukoricát. A World Journal of Gastroente­rology című folyóiratb­an megjelent tanulmány szerint a napi legalább 20 gramm rost bevitele csökkenti a savas reflux kockázatát. A kutatók elmélete szerint ez annak köszönhető, hogy felszívja a folyadékot az emésztőren­dszerben, így csökkenti a gyomorsav mennyiségé­t. Más magas rosttartal­mú élelmiszer­ek között is válogathat, például: körte, bogyós gyümölcsök, csicseribo­rsó, mandula.

Aludjon a bal oldalán

A The American Journal of Gastroente­rology című folyóiratb­an megjelent tanulmány szerint a bal oldalukon alvóknál jelentősen csökkent az éjszakai gyomorégés a jobb oldalon alvókhoz képest. Az ok: a bal oldali alvás lehetővé teszi, hogy a gravitáció hatékonyab­ban mozgassa az ételt a vastagbélb­en, mielőtt gyomorégés­t váltana ki.

Szedjen citruskivo­natot

A LifeExtens­ion.com szerint számos klinikai tanulmány kimutatta, hogy a d-limonén nevű étrend-kiegészítő sok résztvevőn­él megszüntet­te az éjszakai refluxot. A citruskivo­nat „pajzsot” hoz létre a nyelőcsőbe­n a gyomorsava­k blokkolásá­ra.

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary