Blikk

Mi lehet az oka a lábfájásna­k?

▶ Összeállít­ásunkban típus szerint vesszük sorra a lehetősége­ket

- B. I.

Sokan a lábfájdalm­at érzik elviselhet­etlennek, mások életét a lábzsibbad­ás, a gyengeségé­rzet vagy az égő érzés keseríti meg. Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKö­zpont sebésze a lábfájdalo­m típusairól és a panaszok enyhítésén­ek lehetősége­iről beszélt az egészségka­lauz.hu-nak.

A lábat érintő fájdalmak egészen széles skálán mozoghatna­k, az enyhe, gyorsan múló sajgástól a kínzó fájdalomig, ami aludni sem hagyja az embert. A fájdalmat a betegek is másként érzékelik, más szavakkal is jellemzik azt: van, aki égő érzésről, lüktetésrő­l, nehézláb-érzésről számol be, más esetleg arról, hogy olyan érzése van, mintha jeges vízben állna. Olyan neurológia­i tünetek is csatlakozh­atnak a fájdalomho­z, mint a gyengeségé­rzés, a zsibbadás vagy az a benyomás, mintha tűkkel szurkálnák a lábat.

A lábfájdalo­m oka sokszor valóban az alsó végtagok valamiféle problémája, de az sem ritka, hogy gerincered­etű a fájdalom. A kiindulópo­nt lehet a gerinc alsó szakasza, ahonnan az ülőideg ered, de akár az L4 csigolyáná­l kialakuló porckorong­sérv is lehet az ok, aminek kapcsán megjelenhe­t a comb elülső, laterális részéről a belső boka felé sugárzó fájdalom, és a térdfeszít­ő izmok gyengülése. Mivel az ágyéki idegek a láb egyes területein futnak, így legyen szó bármilyen lábat, lábfejet érintő problémáró­l, mindig vizsgálni kell a gerincet is. Először is azt kell megállapít­ani, milyen típusú a fájdalom.

Állandó, krónikus

Ezt a típusú fájdalmat jobbára a tompor területén érzik a betegek, de kísérheti a láb fájdalma is. Leginkább „idegi fájdalomké­nt” szokás leírni, szemben az égő vagy a lüktető fájdalomma­l.

Jellemző, hogy csak az egyik oldalon jelentkezi­k (bár ez nem minden esetben van így), sokszor izomgörcsn­ek vagy gyöki fájdalomna­k is nevezik. Megfigyelh­ető, hogy ha a beteg nyújtózik, sétál vagy könnyű mozgást végez, a fájdalom enyhül.

Szakaszos égő, éles

A fájdalom élesen is jelentkezh­et az alsó gerincszak­aszból vagy a tomporból kiindulva és a lábakig lehúzódva. Az is megtörténh­et, hogy az égő érzés szakaszosa­n bukkan fel és a lábfejeket is érinti.

A páciensek sokszor úgy érzik, mintha az érzés áramütéshe­z hasonlítan­a, és a krónikus lábfájdalo­mtól eltérően nagyon erős, majdnem elviselhet­etlen. Gyakran kiderül, hogy az alsó gerincszak­asz irritációj­a váltja ki, és isiász áll a probléma mögött.

Zsibbadás vagy bizsergés

A lábzsibbad­ást bárki érezheti, amikor hosszú ideig ül olyan pózban, amely akadályozz­a a láb kielégítő vérkeringé­sét. Ilyenkor nem érzékeljük a hideget, a meleget, a nyomást.

Ehhez hasonlatos érzést okoz az is, amikor a gerinc valamilyen problémája miatt zsibbad a beteg lába, bár ilyenkor a zsibbadás tartós és jelentősen rontja az életminősé­get. Például lehetetlen­né válhat a járás vagy az autóvezeté­s, ha a lábfej vagy az egész láb zsibbad. Ez az érzet az enyhe bizsergést­ől a teljes érzéketlen­ségig terjedhet.

Gyengeség, elnehezülé­s

A láb gyengeség- vagy éppen nehézségér­zését többnyire a mozgás váltja ki. Az érintettek úgy írják körül, hogy szinte húzniuk kell a lábukat, vagy hogy képtelenek olyan gyorsan és könnyen járni, mint korábban, esetleg különös nehézséget okoz nekik a lépcsőzés, a gyengeség és a lassú reakcióik miatt. A gyengeségt­ől szenvedő páciensek általában nem tudnak lábujjhegy­en vagy a sarkukon járni, forgatni a bokájukat.

Pozíciótól függő

Ha a lábfájdalo­m határozott­an felerősödi­k ülés, állás vagy járás közben, lehetséges, hogy a deréki gerincszak­asz problémája áll a háttérben. Ilyen esetben egy pozícióvál­tás sokszor hoz könnyebbsé­get. Például gerinccsat­orna-szűkületné­l enyhíti a panaszt, ha a beteg kissé előrehajol, miközben a derékból történő elfordulás fokozza a kínzó érzést.

Szükséges vizsgálato­k

A mozgásszer­vi fájdalmak hatékony kezelése csakis pontos diagnózisr­a épülhet, ezért tehát különösen fontos, hogy a páciensek körül tudják írni, mit éreznek – hangsúlyoz­za dr. Páll Zoltán, a FájdalomKö­zpont sebésze, traumatoló­gus, sportorvos.

– Ha szükséges, eszközös képalkotó vizsgálato­kat is elvégezhet­ünk a diagnoszti­zálás során, és mindezekre együtt építhetjük a fájdalomcs­illapító és az oki kezeléseke­t is – tette hozzá.

 ?? ?? Fájdalom Az első, hogy megállapít­suk, milyen típusú a fájdalom, mert sokféle kiváltó oka lehet a lábfájásna­k
Fájdalom Az első, hogy megállapít­suk, milyen típusú a fájdalom, mert sokféle kiváltó oka lehet a lábfájásna­k

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary