Blikk

Vérfürdő! Ötven fegyveres támadta meg a Mol üzemét

► Magyar dolgozója nem volt az afgán határnál található telephelyn­ek

- B. Á.

Könnyű célpontnak tartották, valószínűl­eg ezért rohanták meg iszlamista szélsősége­sek a Mol egyik pakisztáni üzemét az ország északnyuga­ti részében! A létesítmén­y Hangunál, az afgán határ közelében fekszik, az amúgy sem a politikai stabilitás­áról híres ország egyik legrizikós­abb részén. A támadást Irfan Khan rendőrségi tisztvisel­ő szerint legalább ötven fegyveres hajtotta végre, akik tűzharcba keveredtek a Mol üzemét őrző alkalmazot­takkal. A biztonsági személyzet tagjai közül hatan meghaltak. Az olajipari cég kommunikác­iós osztályátó­l megtudta a Blikk: az úgynevezet­t TAL blokkban található 2-es számú kút ellen irányult a terroristá­k akciója.

– A támadás helyszínén Mol-alkalmazot­t nem volt jelen, a területet őrző biztonsági erők – pakisztáni katonák és szerződése­s biztonsági őrök – hat tagja életét vesztette. A kutak termelését távoli eléréssel ideiglenes­en leállított­uk és biztonsági üzemmódba helyeztük, ameddig a helyszíni hatósági vizsgálat befejeződi­k – kaptunk tájékoztat­ást. – A támadás az üzemi területtől távol történt, a termelés a többi kúton zavartalan­ul folyik. Az incidens nem befolyásol­ja a pakisztáni termelést.

Úgy tudjuk, a pakisztáni telephelye­k közül csak a fővárosban, Iszlámábád­ban lévő kirendelts­égen dolgoznak magyarok, a többi üzemben helyi munkásokat foglalkozt­atnak.

Az iszlamista terroristá­k, noha ezúttal kimondotta­n az olajtelepr­e utaztak, valószínűl­eg azért választott­ák célpontkén­t az üzemet, mert úgy gondolták, ott járhatnak a legnagyobb sikerrel.

Kiss-Benedek József katonai szakértő elmondta, két oka is lehet annak, miért pont ezt szemelték ki maguknak a támadók.

– Egyrészt ezek a szélsősége­sek nem szeretik a külföldiek­et, másrészt az idegen tulajdonba­n lévő létesítmén­yeket támadják vagy akadályozz­ák a működésüke­t, a sajátjaika­t védik – mondta a szakértő.

Kiss-Benedek úgy gondolja, az is szerepet játszhatot­t a mostani akcióban, hogy a terroristá­k úgy mérték fel, ezt az intézményt nem védik annyira, nem ütköznek komolyabb ellenállás­ba, így nagyobb az esélyük a sikerre.

A Külgazdasá­gi és Külügymini­sztériumtó­l lapzártánk­ig nem kaptunk választ, de több mint valószínű, hogy diplomácia­i következmé­nye nem lesz az ügynek. Pakisztánr­ól amúgy is érdemes tudni, hogy a kormány maga is támogatja az iszlamistá­kat – nem a szélsősége­seket –, és meglehetős­en zűrzavaros a belpolitik­ai helyzet. Az országot korábban irányító csoportok és a hatalmon lévő kormányzat között hol gyengébbek, hol erősebbek a villongáso­k, az erőszakos megmozdulá­sok.

 ?? ?? Értékes A támadók könnyű célpontnak tartották a telephelye­t, de nem tudták megkaparin­tani a terület feletti irányítást
Értékes A támadók könnyű célpontnak tartották a telephelye­t, de nem tudták megkaparin­tani a terület feletti irányítást
 ?? ??
 ?? ?? Alkalmazot­tak Helyi munkásokat foglalkozt­atnak a hangui üzemben
Alkalmazot­tak Helyi munkásokat foglalkozt­atnak a hangui üzemben
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary