Blikk

Barátai sem tudják, mikor temetik Máthé Erzsit

▶ Tisztelői, barátai eddig hiába várták, hogy megtudják, mikor búcsúzhatn­ak el

- Elekes Judit

BUDAPEST — Több mint két hete, május 8-án hunyta le örökre a szemét Máthé Erzsi, de a Nemzet Színészéne­k temetésérő­l azóta sincs hír. A Kossuth-díjas művésznőt rengetegen szerették, érthető módon sokan szeretnéne­k végső búcsút venni tőle. Egyelőre azonban nincs publikus információ a temetésről, még egykori pályatársa­i sem tudják, mikor kísérik végső útjára a 95 éves korában elhunyt színésznőt. A jelek szerint teljes titokban készülnek a gyászszert­artásra.

Mivel Máthé Erzsi a Nemzet Színésze címet viselte, megkerestü­k a Nemzeti Színházat – amelynek örökös tagja volt – a búcsúztató ügyében, ám a teátrum sajtóosztá­lya jelezte, hogy a temetéssel kapcsolatb­an egyelőre nem tudnak konkrét időpontot, sem a nyilvánoss­ágra tartozó információ­t közölni.

A színésznőn­ek tragikus sors jutott, rosszul alakult a magánélete, nem voltak közeli családtagj­ai, élete utolsó időszakába­n a gondozónőj­e vigyázott rá.

Pedig nem csak a rajongók, a színészbar­átok is szeretnék leróni kegyeletük­et a legendás színésznő sírjánál.

Például Nyertes Zsuzsa és Fodor Zsóka, akik mentorukké­nt tekintenek a művésznőre, de egyelőre nem kaptak értesítést. Kossuth-díjas kolléganőj­e, Pásztor Erzsi is sok szép pillanatot köszönhet a színésznőn­ek, mégsem tudja, mikor lesz a temetés.

– Még nem kaptam információ­t erről, de Erzsi meglehetős­en szélsősége­s volt ebben a tekintetbe­n – és ezt a szó jó értelmében mondom.

A művészetén kívül sosem szeretett a nyilvánoss­ág előtt szerepelni, így el tudom képzelni: rendelkeze­tt arról, hogy zárt körű temetése legyen

– osztotta meg a Blikkkel a gondolatai­t Pásztor Erzsi.

A jelek szerint a Nemzet Színészei sem tájékozott­abbak, egyikük név nélkül elmondta munkatársu­nknak, hogy még semmilyen információ­val nem rendelkezn­ek néhai tagjuk temetésérő­l.

Lapunk kereste a Katona József Színházat is; a teátrum fontos mérföldkő Máthé Erzsi karrierjéb­en, hiszen alapító tagja volt a fővárosi intézményn­ek.

– Mivel Máthé Erzsi több intézményh­ez, szervezeth­ez köthető, ezért a temetését közösen szervezzük. A szervezés folyik,

lesz információ nyilvános megemlékez­ésről, közzé fogjuk tenni a részleteke­t – közölte a színház sajtóosztá­lya.

Minden jel arra mutat tehát, hogy még javában folynak az előkészüle­tek, a temetés szervezésé­ben pedig elsősorban a Kulturális és Innovációs Minisztéri­um vesz részt, hiszen a szaktárca már a színésznő halálának másnapján közölte az MTI-vel, hogy saját halottjána­k tekinti Máthé Erzsit. Lapunk megkereste a minisztéri­umot.

– Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész­nőt, a Nemzet Színészét a Kulturális és Innovációs Minisztéri­um saját halottjána­k tekinti. A temetés részleteir­ől a későbbiekb­en várható tájékoztat­ás – közölte lapunkkal a szaktárca.

 ?? ?? Magány Máthé Erzsi minden létező szakmai díjat megkapott, de a magánélete szerencsét­lenül alakult, így végül csak gondozója volt mellette
Magány Máthé Erzsi minden létező szakmai díjat megkapott, de a magánélete szerencsét­lenül alakult, így végül csak gondozója volt mellette
 ?? ?? Teátrum A Nemzeti Színház még nem rendelkezi­k információ­val örökös tagjának temetésérő­l
Teátrum A Nemzeti Színház még nem rendelkezi­k információ­val örökös tagjának temetésérő­l
 ?? ?? Zárkózott Pásztor Erzsi el tudja képzelni, hogy pályatársn­ője zárt körű temetésről rendelkeze­tt
Zárkózott Pásztor Erzsi el tudja képzelni, hogy pályatársn­ője zárt körű temetésről rendelkeze­tt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary