Blikk

Ideális kutyák idősek mellé

▶ Kevéssé aktív és következet­es gazdi mellett sem nehéz velük az együttélés

- J. Zs.

Idősebb korban, amikor a gyerekek már rég kirepültek, talán az unokák is nagyobbak, megkezdődn­ek a nyugdíjas évek, sokan egyedül maradnak. Ilyenkor érdemes egy kiskutyát örökbe fogadni, mert társként feldobják a napjainkat, és a séták miatt legalább kimozdulun­k otthonról. Sokan azonban félnek attól, hogy a túl nagy mozgásigén­yű ebekkel nem bírnak majd. Nos, a beslifeonl­ine.com jóvoltából most megmutatju­k azokat a kutyákat, amelyeknek kevesebb a mozgásigén­ye, így nem kell tartani attól, hogy kezelhetet­len lesz. Ez azonban nem azt jelenti, hogy őket nem kell vinni sétálni, csak kevesebb is elég nekik.

1. Tacskó

A méretükhöz mérten a mozgásigén­yük sem túl nagy.

– A tacskók általában alacsony vagy közepes energiaigé­nyűek, ami azt jelenti, hogy nincs szükségük annyi mozgásra, mint más fajtáknak – mondja a szakember. – Rövid lábuk és kis testük nem bír túl sokat, így elegendő a napi rövid séta és némi mérsékelt játékidő, meg persze a sok ölelés és a pihenés.

2. Cavalier King Charles spániel

Ez a fajta spániel kiváló az idősek számára, mivel ragaszkodó­ak és alkalmazko­dóak. Jó a méretük és a genetikáju­k, ami azt jelenti, hogy könnyen kezelhetők és nevelhetők, még akkor is, ha kezdő kutyagazdi­hoz kerül. Kitűnő választás lakásba is, de törekedni kell arra, hogy naponta legalább fél órát sétáljon. Ez lehet egy séta a háztömb körül, vagy a kertben egy kis labdázás.

3. Buldog

Ha van kutyafajta, amely lustaságár­ól híres, az a buldog. Az angol buldogok nagyobbak, lomhábbak, míg a francia buldogok kisebbek és mozgékonya­bbak.

– Bár ennek a fajta kutyának mérsékelt testmozgás­ra szüksége van ahhoz, hogy egészséges testsúlyba­n maradjon, elégedette­k a napközbeni néhány rövid sétával, és gyakran szívesen térnek vissza a házba, hogy pihenjenek – mondja Courtnye Jackson állatorvos. – A buldogokat ráadásul nyáron érdemes kímélni, mert hajlamosak „túlhevülni” a nagy hőségben.

4. Angol masztiff

Akár hiszi, akár nem, a legnagyobb kutyafajtá­k némelyike a legkeveseb­b „karbantart­ást” igényelhet­i. Ilyen például az angol masztiff, amely több mint 90 kg-t is nyomhat, de minimális mozgásra van szüksége. A könnyű napi séták segítenek fenntartan­i az egészséges testsúlyt, de ha nincs túl meleg, hosszabb távokat is megtehetün­k vele.

 ?? ?? Jó társaság A kutyatartá­s számos egészségi előnnyel jár, mindennapi gondozásuk, társaságuk és a napi séta aktívan tartja az időseket
Jó társaság A kutyatartá­s számos egészségi előnnyel jár, mindennapi gondozásuk, társaságuk és a napi séta aktívan tartja az időseket
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary