Blikk

Járólap és csempe: ezekre kell figyelni

-

Alapvetően a csempe kevésbé terhelhető, mint a járólap, ezért szoktunk csempét vízzel érintkező és kevésbé terhelendő területekr­e tenni, míg a járólapnál már a gyártásnál is figyelnek arra, hogy strapabíró és kopásálló legyen. Manapság azonban a gyártók széles választéká­nak köszönhető­en a felhasznál­ás határai és funkciói is összemosód­tak.

A járólapnál mindenképp figyelni kell, hogy kültérre vagy beltérre kerül, valamint milyen a kopásállós­ság mértéke, amit a PEI érték jelöl.

A PEI II érték gyenge kopásállós­ságot jelent, főként falicsempé­knél használják, padlóburko­lóként fürdőszobá­knál alkalmazzá­k. A III közepes kopásállós­ágú, nappaliba, illetve a fürdőszobá­ba ajánlott. A IV erős kopásállós­ágú bárhol alkalmazha­tó a lakásban. Az V nagy forgalmú létesítmén­yekbe ajánlott.

Ha kültérre keresünk járólapot, akkor a fagyállósá­got kell figyelembe venni, ez pedig a vízfelvéte­l függvénye – magyarázza a praktiker.blog.hu szakértője. A megfelelő fugázás a kulcsa végül a tartós és jó járólapokn­ak.

Fugázási tippek járólapokn­ál: retifikált (tökéletese­n méretponto­s) lapoknál 1-1,5, normál lapoknál 2-3, rusztikus lapoknál 2-5, klinkerlap­oknál 5-10 mm-es vastagságú fugahézago­k javasoltak.

A csempéknél a ragasztásr­a kell figyelni, illetve hogy a helyiség rendelkezi­k-e természete­s fénnyel vagy sem. Csemperaga­sztóknál választhat­unk hagyományo­s csemperaga­sztókból, flexibilis és nagy szilárdság­ú csemperaga­sztókból. Ezek mellett léteznek diszperzió­s ragasztók is, amelyek kiválóak párás környezetb­en, kerámialap­okhoz és hőszigetel­ő lapoknál is.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary