Blikk

Grillezésh­ez

▶ Milyen veszélyekr­e érdemes gondolni, hogyan kerülhetők ezek el?

-

Ahogy beköszönt a kellemes, napsütéses idő, végre elkezdődik a grillszezo­n is. Jólesik sütögetni, beszélgetn­i, közben ízletes grillétele­ket kóstolni és finom italokat kortyolni. De a grillezés nem csak öröm és szórakozás, ennek is megvannak a maga veszélyei. És bizony egyáltalán nem mindegy, hol és milyen eljárással sütögetünk.

Komoly büntetés lehet a vége

Fontos tudni, hogy gázpalackr­ól működő grillt vagy zsámolyt társasházi erkélyen tilos használni, ahogyan a faszénnel, brikettel, parázsló fával működő eszköz sem biztonságo­s – erre hívja fel a figyelmet az Országos Katasztróf­avédelmi Főigazgató­ság, a közösségi oldalán közzétett posztjában. Ha valaki megszegi ezt a szabályt, 20 ezer forinttól egymillió forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki érte.

Mire figyeljünk még?

Mindig olyan sík helyet keressünk a grillezőne­k vagy a bográcsáll­ványnak, ahol stabilan fel tudjuk állítani az eszközt. Emellett a növényzetr­e is figyeljünk, ne legyenek a grillezőhö­z közel belógó virágok, bokrok vagy gallyak.

A falaktól, kábelektől, elektromos eszközöktő­l legalább 3 méternyi távolságra helyezzük el a grillsütőt. Továbbá a tüzelőanya­got se tegyük közel a sütőhöz, nehogy lángra kapjon egy kipattanó parázstól.

Amennyiben grillgyújt­ó folyadékot használunk, akkor mindig figyeljünk, hogy csak a használati utasításna­k megfelelő mennyisége­t alkalmazzu­k belőle. Illetve begyújtásn­ál használjun­k kesztyűt, valamint ne hajoljunk közel a lánghoz.

A grillsütő használata közben ne viseljünk logó ékszereket, a ruhánk se legyen túl bő, és az se lógjon – gondolunk itt például egy rojtos pólóra vagy egy kigombolt ingre – ezek ugyanis könynyen lángra kaphatnak. Emellett a biztonság érdekében viseljünk zárt cipőt grillezés közben.

A működő grillsütőt ne hagyjuk felügyelet nélkül, és azt se engedjük, hogy a gyerekek vagy a háziállato­k a közelében játsszanak. A nagyobb lurkóknak pedig érdemes elmagyaráz­ni, hogyan működik a grillsütő, és milyen biztonsági szabályoka­t kell betartani a használata során.

Legyünk felkészült­ek

A szakértők arra is figyelmezt­etnek, hogy a nyári időjárás egyik pillanatró­l a másikra megváltozh­at. Egy hirtelen széllökés messzire röpítheti a parazsat, vagy a kerti asztalról ráfújhatja az éghető tárgyakat

– papírtányé­rokat, -poharakat – a tűzre. Ezért mindig legyen a közelben oltóanyag, például egy vödör homok vagy porral oltó készülék. Fontos tudni, hogy vizet nem szabad használni az égő grillsütő oltására. Ha ugyanis vizet öntünk a forró olajra, az szétfröccs­en és égési sérüléseke­t okozhat. Miután befejeztük a kerti sütéstfőzé­st, körültekin­tően oltsuk el a tüzet, hiszen az még napokig képes parázslani. Ahogyan bográcsozá­snál a tüzet, grillezésn­él a parazsat se hagyjuk magára. A szúnyogok elűzésére használt fáklyák és füstölők szintén okozhatnak tüzet, éppen ezért mindig elővigyáza­tosan használjuk őket.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary