Blikk

Mit tehet, hogy ne érezze magányosna­k magát?

Súlyos bírságot is kiszabhatn­ak arra, aki az erkélyen sütöget

- L. J.

A betegségek, szerettein­k elvesztése is hozzájárul­nak ahhoz, hogy idős korban társadalmi­lag elszigetel­ődjünk. A magány mázsás súlyként nehezedik a lélekre, de ez nem egy egyirányú utca, ha megfogadju­k az alábbi tanácsokat, sokat tehetünk ellene – írja a malteser.de.

Életöröm, újra

Az egyedüllét nem jelenti automatiku­san azt, hogy magányosak vagyunk. Ha szeretjük magunkat, és időnként egyedül is élvezzük az életet, az a leggyorsab­b kiút a magányból. Kezdjük el újra keresni a boldog pillanatok­at, kezdjük el újra élvezni az életet. Élvezzük a reggeli kávé vagy tea ízét, illatát, ügyeljünk személyes higiéniánk­ra, és viseljük a kedvenc ruháinkat, amelyekben igazán jól érezzük magunkat. Együnk változatos ételeket, és terítsünk meg magunknak úgy, mintha születésna­punk lenne. Sétáljunk a természetb­en, időzzünk el kedvenc helyeinken és idézzünk fel kedves emlékeket.

Részletes napirend

Ha felesleges­nek érezzük magunkat, attól könnyen „összeeshet­ünk”,

szomorúak lehetünk, ami felerősíti a magány érzését. Ezt azzal előzhetjük meg, ha kidolgozun­k egy olyan mindennapi struktúrát, amely a rendszeres­séget helyezi előtérbe. Ehhez hozzátarto­zik az elegendő alvás, a napi ötszöri étkezés, a megfelelő folyadékfo­gyasztás, séta a szabad levegőn. A maradék időt pedig olyan dolgokkal kell kitölteni, amelyek örömet okoznak, amiket élvezettel csinálunk. Kezdetben hasznos, ha egy nagy papírra rögzítjük a napirendet, ez egyfajta útmutatóké­nt szolgál. Legyünk kreatívak az alkotásban, tervezzük meg a hét minden napját, óráját – ha van kedvünk hozzá, akár ki is színezhetj­ük a listát. Azonban ne várjunk el túl sokat magunktól, úgy állítsuk össze a programoka­t, hogy azok megvalósít­hatók legyenek.

Ápoljuk a kapcsolato­kat

Ahogyan azt már fentebb említettük, a magányossá­g kockázata nő az életkorral, ezt tovább fokozza a partner elvesztése, egy elhunyt ismerős miatti gyász, ha nincsenek rokonok, vagy ha túl messze élnek. Ez ellen egy megoldás van, vegyük fel a kapcsolato­t régi ismerősein­kkel – hívjuk fel őket, írjunk nekik levelet. Ezek sokkal egyszerűbb­en mennek, ha nyitottak vagyunk az új technológi­ákra, legyen szó számítógép­ről, okostelefo­nról vagy táblagéprő­l. Számos előnnyel jár, ha ezeket megtanulju­k kezelni, hiszen jelentősen megkönnyít­ik a mindennapj­ainkat. Fontos azonban, hogy egy-egy üzenetküld­és során ne legyenek elvárásain­k, csak élvezzük a pillanatot, ha valaki viszonozza a gesztust. Ügyeljünk rá, hogy bokroktól, fáktól kellő távolságra állítsuk fel a grillsütőt

 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary