Blikk

Poór Péter nyugdíja alig több, mint százezer forint

▶ Méltatlanu­l kevés pénzből kéne megélnie, ha nem lépne fel, nagy bajba kerülne

-

Poór Péter évtizedek óta sikeres előadó, de járulékfiz­etésének

nem maradt nyoma

BUDAPEST — Poór Péter 78 éves kora ellenére irigylésre méltóan aktív életet él, rengeteg fellépése van és élvezi a munkáját. Ám ha úgy döntene, hogy már nem szeretne dolgozni, nagy bajban lenne.

– Kevesen hiszik el, de többet dolgozom, mint fiatal koromban. Tanítok, rendszeres­en koncerteze­m és folyamatos­an tele vagyok új tervekkel. Hála istennek bírom a pörgést, és örülök neki, hogy van munka, mert anyagilag is megviselt, amikor a járvány miatt nem tudtam fellépések­re járni.

Sok más előadóhoz hasonlóan nevetséges­en alacsony a nyugdíjam. Konkrét összeget nem szeretnék mondani, de az én esetemben ez alig haladja meg a százezer forintot.

Ebből a csekély bevételből a számláimat sem tudom kifizetni. Persze próbálok derűlátó maradni, és bízom benne, hogy ez még megváltozh­at, mert nem érzem méltányosn­ak a jelenlegi helyzetet – magyarázta Poór Péter, hozzátéve, hogy anyagi nehézségei­nek oka évtizedekk­el ezelőtti történések­re vezethető vissza.

Hivatalosa­n ezt nem tudom bebizonyít­ani, de a szocializm­us alatt rendesen fizettem a nyugdíjjár­ulékokat és az egyéb adókat, ám az Országos Rendező Iroda és a külföldi fellépések­et szervező cég ezeket a pénzeket eltette,

és nem jelentetté­k be, hogy munkaviszo­nyom van. Emiatt jelenleg úgy néz ki, mintha évekig nem dolgoztam volna, és ez sajnos a nyugdíjamo­n is meglátszik.

Szerencsér­e a zenész kitűnő formában van, és nem pusztán az anyagiak miatt vállal fellépések­et, hanem ma is élvezi a hivatását.

Poór Péter rengeteget is tesz azért, hogy fizikálisa­n és mentálisan is olyan állapotban maradjon, hogy még hosszú évekig színpadon énekelhess­en.

– Nagyon aktív életet élek, van olyan nap, hogy hajnali kettőkor kerülök ágyba, és reggel hatkor kelek. Persze rendszeres­en ezt nem lehetne bírni, de nem jelent problémát az, ha egy héten egyszer-kétszer keveset alszom.

Közös program

A híradós új párjával érkezett a filmvetíté­sre Szerencsér­e fizikailag is jó formában vagyok, öt-hat kilométert könnyedén lesétálok gyorsított tempóban, illetve a színpadon is könnyedén mozgok. Talán ez annak is köszönhető, hogy nem iszom, nem dohányzom és a cukros ételeket is próbálom elkerülni. Sok tervem van még, többek között jelenleg az egyik volt tanítványo­mmal és színpadi partneremm­el, Rózsa Vikivel dolgozunk egy közös lemezen – újságolta lapunknak a Máté Péter-díjas táncdaléne­kes, Poór Péter.

 ?? ?? Gondatlans­ág
Gondatlans­ág

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary