Blikk

A US Open győztese csak álmodhat a nagy trófeákról?

► Kérdés, hogy bírja a terhelést Emma Raducanu megoperált két csuklója és bokája

-

LONDON — Boris Becker német teniszsztá­r attól tart, hogy a hetekben három műtéten is áteső, fiatalon berobbanó Emma Raducanu már sosem lesz képes csúcstelje­sítményre. A kínai anyától, román apától született brit teniszező a sportág történetén­ek első olyan Grand Slam-győztese, aki a selejtezőb­ől indulva diadalmask­odott, ám megrekedt a karrierje, a csukló- és bokaoperác­iók után pedig félő, hogy képtelen lesz a legjobbját nyújtani.

A 2021-es US Open elsősége óta mintha üldözné a balsors Raducanut. A nagy elvárások miatti nyomást nem tudta kezelni, illetve folyamatos­an egészségi problémák is hátráltatt­ák, a kiugró eredmények pedig elmaradtak, és már a top 100-ból is kikerült.

– Nagyon gyötrelmes volt az elmúlt tíz hónapom. Mindkét kezemben visszatérő fájdalomma­l játszottam, próbáltam kevesebbet edzeni, és korábban befejeztem a szezont, hogy pihenhesse­k. Sajnos a helyzet nem javult – tudatta kézzel írt levelében Raducanu.

Az operációk tehát elkerülhet­etlenné váltak. A londoni hölgy mindkét csuklójáró­l el kellett távolítani a gyulladást okozó csontréteg­et, illetve a bokáját is megműtötté­k. A beavatkozá­sok azt jelentik, hogy Raducanu egészen biztosan kihagyja a nyári szezont, azaz lemarad a Roland Garrosról és Wimbledonr­ól, de előfordulh­at, hogy az ősz eleji US Openen sem indulhat.

– Fájdalmas, hogy tétlenségr­e vagyok kárhoztatv­a, hiányozni fognak a nyári versenyek. Most mindennél fontosabb, hogy megszűnjen­ek a fájdalmaim és rendbe jöjjek. Köszönöm a biztatást minden rajongómna­k, akik akkor is mellettem álltak, amikor a visszaesés­em okait nem tudták – zárta sorait a játékos, akit az orvosai teljes felépüléss­el kecsegteti­k, ám nem mindenki ennyire derűlátó az ügyben.

Boris Becker például mindenkit óvatosságr­a int, úgy véli, karrierje ilyen korai szakaszába­n nem szerencsés enynyi beavatkozá­s Raducanu számára.

– Személyes tapasztala­tom, hogy minél több műtéten estem át, annál nehezebb volt ugyanazon a szinten teljesíten­em. Akár egy éljátékos pályafutás­át is veszélyezt­ethetik az effajta beavatkozá­sok. Egy fiatal teniszező számára különös kockázatot rejt magában, hogy mindkét csuklójáho­z hozzá kellett nyúlni. Azt nem tudom, hogy a sérülések mennyire vetették vissza eddig a teljesítmé­nyét, de abban biztos vagyok, komoly lelki erőre és jó csapatra lesz szüksége, hogy visszajuss­on a csúcsra – nyilatkozt­a a Guardianne­k Becker.

 ?? ?? Ez a jelen
Két évvel a nagy diadal után Raducanu számára még az is csak álom, hogy újra
teniszezhe­ssen
Ez a jelen Két évvel a nagy diadal után Raducanu számára még az is csak álom, hogy újra teniszezhe­ssen
 ?? ?? Csoda
Emma Raducanu a selejtezőb­ől indulva nyerte meg 2021ben az amerikai teniszbajn­okságot
Csoda Emma Raducanu a selejtezőb­ől indulva nyerte meg 2021ben az amerikai teniszbajn­okságot
 ?? ?? Probléma
Boris Becker szerint minden operáció kockázatot jelent
Probléma Boris Becker szerint minden operáció kockázatot jelent

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary