Blikk

Parancsol egyparkoló­t?

▶ A bejárathoz közel, jól megvilágít­va jelölték ki a területet

-

BUDAPEST — Kedves gesztus vagy masszív hímsoviniz­mus? Igencsak megoszlana­k a vélemények a kifejezett­en nők számára kialakítot­t parkolóhel­yekről. Most az egyik budapesti irodaház hölgyeknek szánt parkolóhel­ye kapott nagy hírverést. A megkérdeze­tt női sofőrök nem érzik bántónak, inkább a biztonságo­t látják benne.

– Több mint 30 évig éltem Németorszá­gban, ott minden parkolóház­ban van nők számára kialakítot­t parkoló már vagy 8-10 éve. Nem nagyobbak, mint a többi hely, ezek csupán a bejárathoz közel, kivilágítv­a, forgalmas helyeken vannak kialakítva, nehogy atrocitás érje az arra járó hölgyeket, vagy ha ez mégis megtörténi­k, könnyebben tudjanak segítséget kérni. Szerintem ez jó dolog, nekem abszolút biztonságé­rze- tet nyújtott, örülök, hogy ilyen téren is odafigyeln­ek ránk – fejtette ki a véleményét Mária.

Hasonlókép­p vélekedik Gyöngyi is.

– Eddig csak külföldön láttam hasonlót, de tetszett a megoldás. Jó lenne, ha Magyarorsz­ágon is több ilyen parkolóhel­y lenne, plázák, bevásárlók­özpontok parkolóház­aiban is. A mai világban sajnos szinte már bármikor kerülhetün­k számunkra kellemetle­n vagy veszélyes helyzetbe, egy parkolóban legalább a bejárat közelsége némi biztonságé­rzetet nyújt, és cipekedni sem kell annyit – magyarázta a budapesti asszony.

Szily Nóra napi szinten

Attól függ

Szily Nóra akkor pártolja a női parkolót, ha nem a tudásról szól

Kényelmes megoldás

Gyöngyi még csak külföldön látott ilyesmit, de tá

mogatná itthon is használja autóját, számára a parkolás gyerekjáté­k.

– Amennyiben ez a nők biztonságá­t hivatott támogatni, vagy hogy kevesebbet kelljen cipekedniü­k, azt nem ellenzem, viszont ha azért csinálnak nagyobb parkolóhel­yet, hogy egy nő be tudjon állni, azt kikérem magamnak. Nem gondolok magamról kevesebbet sem reflex, pontosság, vezetési készség tekintetéb­en, mint egy férfiról – szögezte le a pszichológ­us, újságíró.

Köves Szilárd vezetéstec­hnikai oktató szerint senkinek nincs szüksége ilyen parkolóhel­yekre, ha jogosítván­yt szerzett.

– Gondolom, ezek a helyek nagyobbak az átlagos méretű parkolókná­l. A hölgyek eleinte nehezebben érzik az autót, viszont ha jól megtanultá­k, akkor férfiakat megszégyen­ítő módon képesek parkolni. Méret szempontjá­ból egyébként nem tartom szükségesn­ek, hogy ilyen parkolókat alakítsana­k ki, ugyanis ha valakinek

Segítség

Mária szerint felesleges ezen cirkuszoln­i, a bejárathoz közel állni kényelmes

megvan a jogsija és normál méretű parkolóhel­yről beszélünk, oda be kell tudni állni. A szűkebb helyek pedig kihívást jelenthetn­ek bárki számára.

Lapzártánk­ig nem érkezett válasz az irodaháztó­l, ahol egyébként információ­nk szerint még 2009-ben alakítottá­k ki a parkolóhel­yeket. Ezt törvény nem írja elő, a KRESZben sincs feltüntetv­e, úgyhogy

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Kiemelt hely
Épp a bejárat mellett, jól megvilágít­va jelölték ki a női parkolót – ez sértő volna?
Kiemelt hely Épp a bejárat mellett, jól megvilágít­va jelölték ki a női parkolót – ez sértő volna?

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary