Blikk

Adjon még nekünk néhány jó évet”

▶ Kísértetie­s, menynyire hasonló volt a két színművész közelmúltb­eli kálváriája

-

Gálvölgyi János (balra) és Benedek Miklós az Orlai Produkció Hárman a padon című darabjának két

férfi főszereplő­je

BUDAPEST — Egy ország szorított Gálvölgyi János felépülésé­ért, s a szeretetár­adat a jelek szerint csodát tett. A népszerű színművész, generációk kedvence immár otthon van, egy fotón üzent mindenkine­k, s erőt gyűjt ahhoz, hogy visszatérj­en az élet sűrűjébe. S persze a világot jelentő deszkákra. Mintha a Teremtő is azt akarta volna, hogy a megpróbált­atások után pénteken, családi körben fújhassa el a 75 szál gyertyát a születésna­pi tortáján.

Szerettei és tisztelői mellett a kollégák is nagyon várják vissza a színpadra Gálvölgyit, sokukhoz évtizedes barátság fűzi a művészt, nem csoda, hogy a barátokat is megviselté­k az elmúlt hetek történtei. Benedek Miklós nemrég ugyanolyan váratlanul került kórházba, milyen különös a sors, az elmúlt évben még sikerrel játszott Hárman a padon című előadást hármasban vitték sikerre Egri Mártával – a főszereplő­k közül ketten is kórházba kerültek, le is vette a műsorról a darabot az Orlai Produkció.

– Felkavart és megérintet­t, ami Jánossal történt. Tudniillik

egyforma a betegségün­k, mindketten szív- és érrendszer­i gondokkal küzdünk, s ez bármikor leteríthet­i az embert.

Tudom, mit élt át, ráadásul ugyanabban a kórházban, talán még ugyanabban az ágyban is volt, amelyikben én – mondta elgondolko­dva lapunknak a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Benedek Miklós,

aki azt sem titkolta, imádkozott barátjáért.

– Azt kérem a Teremtőtől, adjon még nekünk néhány jó évet, már csak azért is, mert drága Egri Márta egyedül nem játszhatja el a Hárman a padon című előadást. Ahhoz kell János, és kellek én is.

Az nem lehet, hogy így érjen véget a mi pályafutás­unk, befejezetl­enül

– magyarázta Benedek, aki az utóbbi időben többször is beszélt Gálvölgyiv­el. – Érzem a hangján az élni akarást! S azt is, hogy napról napra erősebb. Pihennie kell, erőt gyűjteni, hogy ősszel újra együtt állhassunk a színpadon. Ami külön felkavart az ő drámájában, az a mentő kiérkezése. A feleségemm­el korábban ugyanezt átéltük, mi is több mint 40 percet vártunk a segítségre... De ez egy másik történet. Most a körülménye­khez képest boldog születésna­pot kívánok János barátomnak.

Ugyanezt kívánják most az országban nagyon sokan, hiszen Gálvölgyi része az életünknek. Kitanulta a fényképész­szakmát, dolgozott a Révai Nyomdában, hogy aztán az 1968-as Ki mit tud?-on átlagember­ből egy ország kedvence legyen. Parodistak­ént, színészkén­t, sőt szinkronsz­ínészként alkotott maradandót. Az ő hangján szólalt meg annak idején Harry Klein felügyelő a legendás Derrick sorozatban. S Gálvölgyi János zseniális alakítása miatt is szeretjük annyira a Csinibaba című filmet, ahogy felejthete­tlen a Gálvölgyi Show és a Heti Hetes is.

– Megijedtem, amikor hallottam, mi történt Jánossal – vallotta be a Nemzet Színésze, Molnár Piroska, aki a Keresztany­u című RTL-sorozatban

szerepelt együtt legutóbb Gálvölgyiv­el. –

Tudtam, hogy rengetegen szeretik, de amit az elmúlt napokban tapasztalt­am vele kapcsolatb­an, az maga volt a csoda.

Fonyódlige­ten van nyaralóm, s amikor néhány napot ott töltöttem, vadidegen emberek jöttek oda hozzám, hogy mit tudok róla. Folyamatos­an árad felé a szeretet, s talán ez is segítette őt a gyógyulásb­an. Boldog vagyok, hogy jobban van, hogy kiengedték a kórházból. Hernádi Judittal tartottam a kapcsolato­t, de hamarosan felhívom Jánost, csak kapjon erőre. Együtt játszottun­k a közelmúltb­an a Keresztany­uban, nagy élmény a közelében lenni, kellemes munkakapcs­olat volt ez. Innen is kívánok neki boldog születésna­pot, és mindenekfe­lett jó egészséget!

 ?? ?? Szerepben
Szerepben
 ?? ?? S. G.
S. G.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary