Blikk

Edzőbuktat­ásban a világ élvonaláho­z tartozik az NB I

▶ Nincs türelem idehaza, külföldi szerződésh­ez pedig kevés az, amit itthon elértek

-

BUDAPEST — Van olyan mutató, amelyben a labdarúgóN­B I a világ élvonaláho­z tartozik, igaz, emiatt aligha érzünk büszkesége­t. A Sporttudom­ányok Nemzetközi Központja (CIES) hatvan élvonalbel­i bajnokságb­an vizsgálta az edzőváltás­ok számát a szezonban, s csak kilenc liga előzi meg a magyart. Az NB I-ben három klubnál nem váltottak: a bajnok FTC-nél Sztanyiszl­av Csercseszo­v, a második Kecskemétn­él Szabó István, a negyedik Puskás Akadémiáná­l Hornyák Zsolt maradt a helyén. Viszont a DVSC, a Fehérvár és a Vasas három trénert is bevetett.

A Sportalnak a számos NB I-es együttesné­l megforduló Horváth Ferenc beszélt arról, nem könnyű idehaza magyar edzőként boldogulni.

– Nem úgy kellene kettéoszta­ni az edzőket, hogy vannak a

Sikertelen­ül

Huszti Szabolcs az előző bajnokságb­an Debrecenbe­n, most a Vidinél égett meg

magyarok és a külföldiek, hanem úgy, hogy vannak a jók és a rosszak. Ehhez képest mi beleesünk abba a hibába, hogy ha valaki a határon túlról jött, az remek szakember – mondta.

A DVTK-t, a Kisvárdát és a Honvédot is irányító, jelenleg a német Hertha stábjában Dárdai Pált segítő Bódog Tamás is úgy véli, nálunk az edzők nem kapnak elég időt.

– Szombaton leigazolna­k, és azt várják, vasárnap már minden úgy működjön, ahogy eltervezté­k. Nehéz valamit fölépíteni, ha nincs meg a vezetőség részéről a türelem. A 12

Lautaro Martínez (balra) két góljával fordította a maga javára a döntőt az

Inter

RÓMA — Egy trófeát már begyűjtött a Bajnokok Ligájadönt­ős Inter, amely az Európa-konferenci­aliga fináléjába­n érdekelt Fiorentina elleni szerdai, 2-1-es győzelemme­l megvédte a címét az Olasz Kupában.

A római Olimpiai Stadionban a firenzeiek már a 3. percben előnybe kerültek a spanyol középpályá­s, Nico González révén, azonban a világbajno­k argentin támadó, Lautaro Martínez duplájával már az első félidőben fordítani tudtak a milánóiak – a 25 éves dél-amerikai csatár ezzel „százados” lett a klubnál, 100. és 101. találatát szerezte

Tévedés

Horváth Ferenc szerint idehaza túl nagyra tartják a külföldről érkező trénereket

csapatos NB I-ben ráadásul nagyon pörögnek az események, nincs idő arra, hogy az elképzelés­eit végigvigye egy edző. Külföldön pedig az, hogy egy magyar edzőre felfigyelj­enek, meg az Inter színeiben. A második játékrészb­en a Fiorentina minden igyekezete ellenére már nem változott az eredmény,

az olasz bajnokságb­an harmadik kék-feketék a klub történetén­ek kilencedik Olasz Kupa-sikerét ünnepelhet­ték.

– Eleinte nem volt megfelelő a mentalitás­unk, de szerencsér­e csak úgy lehetséges, ha játékosmúl­tja van az adott országban – mondta lapunknak a tréner, aki több német klubban focizott.

Paunoch Péter menedzser hasonló véleményen van.

– Kevés magyar edzőnek van olyan referenciá­ja, amire felfigyeln­ek külföldön. Ha egy játékos bekerült a válogatott­ba és jól teljesít, lehet érte érdeklődés, ugyanez igaz a trénerekre is. Ha például a második helyen álló újonc Kecskemétt­el Szabó István a nemzetközi porondon is letenné a névjegyét, esetleg bejutna az Európa-konferenci­aliga csoportkör­ébe, az lenne az, amire felkapnák a fejüket külföldön is. Aztán ha az 20/11 20/10 20/10 18/8 20/7 a srácok feljebb kapcsoltak, és tudtunk két gólt szerezni. Boldogok vagyunk, hiszen minőségi ellenfelet győztünk le. Most már a bajnokság végére koncentrál­hatunk, aztán jöhet Isztambul – mondta Simone Inzaghi vezetőedző, utalva az együttese előtt álló legnagyobb kihívásra, adott országból érkező edzők bizonyítan­ak, mint a horvátok vagy a szerbek, onnan legközeleb­b is nagyobb kedvvel visznek szakembere­ket – magyarázta a menedzser. Önbizalom

A milánóiak önbizalomm­al telve várhatják a

BL-finálét

az angol Manchester City elleni, június 10-i Bajnokok Ligája-fináléra.

A tréner kupaspecia­listának mondhatja magát, hiszen a Coppa Italiát már harmadszor hódította el csapataiva­l, 2019-ben a Lazióval ért csúcsra, tavaly és idén pedig az Interrel.

 ?? ?? Duplázott
Duplázott
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary