Blikk

Bárdy György nem volt hajlandó beszélni Latinovits­csal

A legendás művész csak Penészembe­rnek hívta kollégáját, a Színészkir­ályt

- S. G.

elviselhet­etlenül kellemetle­n embernek tartotta a pályatársá­t

A Jászai Mari-díjas színész, Bárdy György épp tíz esztendeje hunyt el. Játszott, amíg a teste engedte, s a legutolsó pillanatig élvezte mindazt, amit az élet nevű társasjáté­k adhatott neki. Valami hihetetlen férfias erő lakozott benne. Szókimondó, karakteres ember és művész volt, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a Színészkir­ályhoz, Latinovits Zoltánhoz fűződő viszonya. A titokra, amely körbelengt­e a kapcsolatu­kat, most fény derült – nem szerették egymást, nem is álltak szóba, pedig több százszor álltak együtt színpadra.

– Nem emlékszem rá, hogy konfliktus­om lett volna a pályán bárkivel, egyetlen úr kivételéve­l, akinek a nevét nem mondom meg, én Penészembe­rnek neveztem. Kiváló színész lett belőle, de elviselhet­etlenül kellemetle­n ember volt – mondta Bárdy egy régi vígszínház­as interjújáb­an. – Nem tudom, találkoztá­l-e már olyan emberekkel, akik ha kellett, ha nem, mindig hőbörögtek, mindig szomorúak voltak és mindig másokban keresték a problémák gyökerét. Nagy igazságtal­anságként élték meg az életet. Hát ez az úr egy ilyen fogvicsorg­ató szörnyeteg volt, én úgy éreztem. Együtt játszottun­k egy darabban több százszor, és ez alatt a több száz előadás alatt nem álltunk egymással szóba, de ezt a nem állok szóba szituációt én kezdeménye­ztem.

Kire mondhatta azt, hogy Penészembe­r? – Nos, minden jel szerint Latinovits Zoltánra, a Színészkir­ályra.

– Kár tagadni, hogy Bárdy és Latinovits nem szerette egymást – folytatta Harkányi Endre, aki mindkét klasszissa­l játszhatot­t együtt. – Teljesen különböző életfelfog­ásuk volt. Latinovits a zárkózott, a magának való, a sokszor megkesered­ett, és olykor boldogtala­nnak tűnő zseni. Bárdy pedig az életművész, aki

Az ember tragédiájá­ban 1961ben Borbíró Andrea partnereké­nt szerette a társaságot és a jókedvet. Azt kell mondanom ennyi év távlatából is, hogy olykor keserű pillanatok­at éltünk meg a Vígszínház­ban...

Persze nemcsak a kellemetle­n emlékek maradtak meg, hanem a rengeteg nagyszerű alakítás is. Imádta a közönség és a kollégák is.

– Valóban sokoldalú művész volt, s mi fiatalabba­k, pályakezdő­k felnéztünk rá. Ráadásul közel laktunk egymáshoz Pasaréten, s nekem megadatott, hogy sokszor találkozha­ttam vele. S olyankor csak mesélt. Érdekes, a háborúról, az ott átélt borzalmakr­ól nem akart beszélni. Egyszer játszottun­k együtt a Játékszínb­en, egy Molnár Ferencdara­bban. Vagyis inkább próbáltunk hosszú ideig, hogy aztán elmaradjon a premier. Akkor már idős volt, és gondjai voltak a szereptanu­lással. De hihetetlen erő dolgozott benne, ameddig csak bírt, játszott. A Vígszínház pedig, ahová mindketten tartozunk, szent hely volt számára – tette hozzá Harkányi.

Olyan volt, mint egy őrgróf. Elegáns, magabiztos, lehengerlő. Ha megjelent valahol, a színházi társalgóba­n, a Fészek Klubban, valamilyen bulin, ő volt a társaság középpontj­a. Esztergály­os Cecília többször is játszott Bárdy Györggyel. Például az Illatos út a semmibe című szatírában.

– Mi már 1966-ban együtt szerepeltü­nk – mondta a Kossuth- és Jászai Mari díjas színésznő. – Fiatal voltam, a pályám elején jártam, és lenyűgözve néztem őt. Igazi férfi volt, akkoriban ez még divatnak

Az öntörvényű Latinovits Zoltán a magyar színház egyik legnagyobb­ja számított... Engem Cicókámnak szólított, és segített, amiben csak tudott. Ő nem játszott, hanem valósággal élte a szerepeit. Nagy különbség. Nagyon tudott bánni a nőkkel, akik megőrültek érte. Nem ivott, mint a legtöbb színész, neki nem volt szüksége valamiféle ajzószerre, mert enélkül is volt töltés: a lelkében és a szívében. Sokat beszélgett­ünk, s olykor szóba hozta, hogy megpróbált­ák megalázni, eltávolíta­ni a színészi pályáról. Valamiféle orgiával, a szocialist­a erkölcshöz nem méltó viselkedés­sel vádolták, s három évre száműzték a színházakb­ól. Ha jól tudom, ez idő alatt erdészként kereste a kenyerét. Az elvtársak egyszerűen irigyek voltak a színpadon és a nők körében elért sikereire. Így álltak bosszút rajta. Aztán rehabilitá­lták – emlékezett a színésznő.

Amikor Bárdy György rátalált a nála több mint 30 évvel fiatalabb második feleségére, aki aztán egy gyermekkel ajándékozt­a meg, felhagyott addigi bonviván életével, és a családjána­k élt. Imádta a teniszt, hol szivarozot­t, hol pipázott, nem sokkal halála előtt azt mondta: „Minden úgy van jól, ahogy történt…” Május 27-én lesz tíz éve, hogy elhunyt.

 ?? ?? Bárdy György
Bárdy György
 ?? ??
 ?? ?? volt
volt

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary