Blikk

Szívvel lehet

A pünkösdöt a keresztény egyház születésna­pjának is tartják, melyet a húsvét utáni ötvenedik napon ünnepelünk. A hagyomány szerint a legények pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, akinek udvarolni szerettek volna. Kívánom, hogy töltsék kelle

-

Hozzávalók (4 személyre):

4 db 80 dkg-os kecsege  1 kg burgonya  2 fej saláta  4 db citrom  2 ek. liszt  2 dkg őrölt pirospapri­ka  só  olaj (a sütéshez)

A tisztított

Elkészítés­i mód:

kecsegét sóval kívül-belül bedörzsölj­ük, a liszttel összekever­t paprikában megforgatj­uk, forró olajban ropogósra sütjük. A burgonyát megpucolju­k, hasábra vágjuk és forró olajban régen A főtt marhafartő­ből készült Tafelspitz­hez szerették a bécsiek a magyar hízóökör húsát leginkább.

Császári csemege

Ha különleges köretet kínálnánk a hal mellé, próbáljuk ki a franciák rakott krumpliját, a burgonyagr­atint. A tejszínben sült krumpli finom lesz és krémes. igazolásár­a Az elnevezés Bécshez fűződik. Ennek marhahús a bécsi polgárok nagymérvű első feléből fogyasztás­át és a 19. század hozzák származó szakácskön­yveket Karl fel bizonyíték­ként. Adolf Friedrich kiadott Hess Servierkun­de című, 1911-ben először. receptgyűj­teményében jelenik meg szakiskola­i Akkoriban, egy 1912-es hivatalos aranybarná­ra sütjük. Szalvétára kiszedjük, felitatjuk az olajat, sóval meghintjük, és köretként citrommal, paradicsom­mal, fejes salátával díszítve tálaljuk a hal mellé. könyv szerint: „Őfelsége privát tányérjáró­l főtt marhahús, soha nem hiányzik egy jó darab étele.” amely az egyik legkedvese­bb

Gyakori fogás volt

A majonézes burgonyasa­láta szintén jó választás lehet sült hal mellé. Tehetünk bele lila hagymát vagy különféle főtt zöldségeke­t, például zöldborsót vagy sárgarépát, zellerszár­at, vagy akár almát, gránátalmá­t is.

Ferenc József császár kedvence általánoss­ágban Anna is nagy megbecsülé­snek örvendett. 1824-ben megjelent szakácskön­yvében Hofbauer javasolja havi huszonegy alkalommal zöldségekk­el és más köretekkel. a fogyasztás­át jellemzően Hazánkban tányérhúsk­ént ismerték, spenóttal, paradicsom­mártással, sóskával, esetleg meggyszóss­zal ették.

Kezdődik az új krumpli szezonja. Adhatjuk főzve a hal mellé petrezsely­mesen, de tepsiben vagy serpenyőbe­n vajon megpirítva is.

Hogyan készül?

rakjuk A megtisztít­ott marhafartő­t és -csontot hozzá fűszereket fel hideg vízbe főni, majd adjunk főzzük a és zöldségeke­t. Lassú tűzön órán keresztül. Végeredmén­yül egy húst 4-5 finom puhára főtt marhahúst és egy tartalmas, tálaljuk, levest kapunk. A húst felszelete­lve és sózzuk öntsünk rá egy kevés levest metélőhagy­mával. Köretként ízlés szerint, díszítsük vagy adhatunk burgonyago­mbócot, metélőhagy­ma-mártást is kínálhatun­k sült burgonyát, mellé.

 ?? ?? VB-információ
VB-információ
 ?? ??
 ?? ?? Az oldal támogatója
Az oldal támogatója
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary