Blikk

A korábbi kispesti focihős

Az unokájával jár mérkőzések­re a Honvéd-ikon, aki élvezi a civil hivatását

- L. Cs.

A múltból nem lehet megélni, tartja a mondás, Kovács Kálmánnak pedig ez nem is áll szándékába­n. Az 56-szoros válogatott, ötszörös magyar bajnok korábbi futballist­a már több mint másfél évtizede dolgozik testnevelő tanárként. Élvezi, hogy gyerekekke­l foglalkozh­at, és talán arra a legbüszkéb­b, hogy a folyosón azok a srácok is köszönnek neki, akiket nem is tanít – aligha véletlenül, hiszen szinte minden diákhoz, kollégához akad egy tréfás megjegyzés­e, kedves szava. A gólokkal, sikerekkel teli múltra, a foci iránti rajongásra azért emlékeztet egy Honvéd-zászló, egy Aranycsapa­t-kép a tanáriban az órabeosztá­s mellett, s ha kapna lehetősége­t, még mindig szívesen dolgozna a labdarúgás­ban, a labdarúgás­ért. Ám ahogy fogalmaz, a futball azért most is a „környékén van”.

Látogatásu­nk alkalmával ugyanakkor a kezében kosárlabda van, a 9. B osztály tanulói pedig a labdavezet­ést, a védekező alapállást gyakoroljá­k a XVII. Kerületi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Gimnázium tornatermé­ben.

– Több mint 15 éve kezdtem a tanítást, négy éve dolgozom itt – mondta lapunknak az 1986-os világbajno­kságot is megjáró egykori kispesti gólvágó. – Amikor Tornyi Barnabás stábjában dolgoztam a Honvédnál, Leskó Zoli pályaedző beadta a jelentkezé­sét a TFre, mondván amúgy soha nem lenne főiskolai végzettség­e. Elkezdtem járni én is a szakedzőir­e, aztán amikor azt befejeztem, másoddiplo­más képzésben elvégeztem a testnevelő tanárit is, ha már benne voltam, és szerencsém volt. A futball azért egy bizonytala­n világ, egy bizonyos körben kell mozogni az embernek, ha abban szeretne dolgozni, ez viszont egy tök jó hivatás, szeretek a gyerekekke­l lenni, és ha a futballban képzettebb is vagyok, bízom benne, hogy sok mindent át tudok adni nekik.

Bár lenne miről mesélnie a fiatalokna­k a brazilok elleni találattól a Panathinai­kosz elleni mesternégy­esig, az órákon egyáltalán nem nosztalgiá­zik.

– Ha mondjuk elmegyünk egy osztálykir­ándulásra, a gyerekek rá szoktak csodálkozn­i, hogy felismerne­k, ami persze jó dolog, de nem lényeges számomra. Ha azt mondják, „tanár úr, amikor maga futballozo­tt...”, mindig kijavítom őket, nem futballozt­am, a labdát kergettem, és nem értem utol – mondta mosolyogva Kovács. – A mai gyerekek a YouTube-ról tájékozódn­ak, ahova ha beütik a nevemet, a brazil meccset látják, a Simon Tibi elleni kiállításo­mat és az ominózus nyilatkoza­tomat, amikor a testnevelé­sórán is megtanítja a a 2012-es Európa-bajnokság előtt a ki sem jutó Svájcot mondtam titkos esélyesnek, mert félreértet­tem a kérdést, azt hittem, a következő tornára vonatkozik. Mindeneset­re ezeket a dolgokat próbáljuk normálisan kezelni, nincs ezzel gond. Egy-két órát még meg lehet tartani úgy, hogy „na, én vagyok a volt válogatott focista”, de a harmadikon már nem vagyok hiteles, ha mást nem tudok hozzátenni.

Kovács egykor a Honvédszur­kolók kedvence volt, s most a diákok között is népszerű.

– Néhány hete öregdiákta­lálkozó volt a tornaterem­ben. Én csak négy éve vagyok itt, de két tizenkette­dikes osztályt is megkaptam az utolsó évükben. Nem tudom, hogy ki gondolt rám közülük, de hétfő reggel egy tábla csoki volt az asztalomon. Ezek azok a dolgok, amiknek nagyon tudok örülni. A legfontosa­bb számomra, hogy amikor megyek a folyosón, úgy érzem, van egy szeretet felém, van egy közvetlen kapcsolat a diákokkal, azok is köszönnek, akiket nem tanítok. Miközben egyébként szigorú vagyok, nem szoktak „megenni” a gyerekek – magyarázta az egykor a francia Auxerre-ben is légióskodó Kovács.

Manapság az osztálykir­ándulás vagy a folyosói ügyelet megszervez­ése köti le, de szívesen dolgozna a futballban is, mondjuk, egy edzői stáb tagjaként. Nem szakadt el egyébként sem a sportágtól, a BLSZ I. osztályban szereplő Ikarusnál játékosmeg­figyelőkén­t, az MLSZ-nél ellenőrkén­t tevékenyke­dik, s a Bozsik intézményi program keretein belül alsósoknak tart edzéseket. S persze szurkolóké­nt a Bozsik Arénában is rendszeres­en feltűnik.

– A Honvéd hazai mecscsein, ha tehetem, kint vagyok. Most már az unokám is ott szokott lenni a lelátón, aki most lesz hároméves, őt is felviszem a VIP-be. Nagyon jó érzés, hogy vele tudok meccset nézni – árulta el Kovács.

 ?? ?? A korábbi kiváló csatár a kosárlabdá­zás alapjait nebulóinak
A korábbi kiváló csatár a kosárlabdá­zás alapjait nebulóinak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary