Blikk

„Veled vagyunk és imádkozunk érted!”

▶ Egy extrémspor­toló feleségéne­k mindenre fel kell készülnie. De ami Szilárddal történik, arra nehéz

-

BUDAPEST — El sem tudja képzelni a hétköznapi ember, hogy mit élnek át a hegymászók 8000 méter felett, amit kegyetlen egyszerűsé­ggel halálzónán­ak neveznek.

Nincs oxigén, kín minden mozdulat, a metsző hideg pedig még tovább fokozza a gyötrelmek­et. Ebben a zónában van most – lapzártánk­kor – Suhajda Szilárd, akiért már napok óta szorít az egész ország.

És amíg a legtöbben csak izgultak, a hegymászó családja ennél sokkal nehezebb órákat élt át: órákat, amíg várták az új híreket, abban bízva, hogy nem a legrosszab­bat kapják.

Szilárd felesége, Legindi

Tímea elképesztő lelkierőrő­l tett tanúbizony­ságot még a legnehezeb­b pillanatok­ban is. Férje utoljára szerdán adott magáról életjelet, ahogy telt az idő, úgy vált egyre biztosabbá, hogy baj érte. Péntek hajnalban indult el érte az a keresőexpe­díció, ami immár tudni vélte, hol lehet: egy mászócsapa­t az úgynevezet­t Hillary-lépcső – a csúcsra vezető út – alján, 8780 méter magasan kétszer is látta őt. Először éjszaka vették észre, amikor a csúcsra igyekeztek: akkor még halottnak hitték, mert Szilárd nem mozdult. Majd amikor reggel, helyi idő szerint 8 óra előtt lefelé ereszkedte­k, akkor ismét látták, de már kicsit máshol és azt is észrevetté­k, hogy mozog. Mivel azonban nem volt megfelelő felszerelé­sük, sőt egyik tagjuk is bajban volt, ezért nem tudták megszervez­ni Szilárd mentését. Bár nem tudni, elérte-e a csúcsot, „tiszta mászással” ilyen magasra

Klein Dávid szerint egy igazi

specialist­a indult Szilárdért

magyar sportember még nem jutott.

A hegymászó felesége ekkor talán már tudta, hogy nem ringathatj­a magát hamis ábrándokba, a szíve mélyén azonban még remélt. – Minden erőnkkel a keresésre koncentrál­unk, mással most nem is tudunk foglalkozn­i – mondta a Blikknek Tímea,

aki egyelőre nem tudott több részlettel szolgálni. Azt azonban elárulta: „A realitást nézve már nagyon kis esélye van annak, hogy Szilárdot életben találják abban a magasságba­n, azonban én teljes mértékig bízom Szilárdban, és hiszek a csodákban.”

Szilárd édesapja a közösségi oldalon üzent fiának: „Öszszetart­va az ország, barátok és rokonok – veled vagyunk és imádkozom, imádkozunk érted!”

Klein Dávid hegymászó itthonról maga is figyelemme­l kísérte Szilárd sorsát, szinte percre pontosan tudta, merre járnak éppen a Suhajda után kutató serpák.

– A világ legfelkész­ültebb magashegyi helikopter-pilótája, a szintén hegymászó Simone Moro vitte fel a serpákat a 2. alaptábor fölé, 6400 méter környékére – mondta Dávid. – Innen rendkívül nagy tempóban, rengeteg oxigén felhasznál­ásával, gyalog mentek tovább.

A protokoll szerint a bajba jutott megtalálás­akor – állapotátó­l függetlenü­l – szteroidin­jekciót és túlnyomáso­s oxigént adnak neki, majd

Szilárd felesége, Tímea realista, de tegnap még reménykede­tt Amikor utoljára látták, Suhajda Szilárd még adott

életjeleke­t

egy hordágyra téve amilyen gyorsan csak tudnak, megindulna­k lefelé, maguk után húzva az ágyat. A magasságve­sztés és a mozgás is segíthet ilyenkor abban, hogy a hegymászó állapota jobbra forduljon.

Klein Dávid kutatott olyan esetek után, amikor valaki több éjszakát is túlélt a hegyen, de nem talált ilyet. A csodákban azonban mindvégig hinni kell.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary