Blikk

Kááár értük?!

▶ A kertész már védősisako­t is kapott, egy gyermeknev­előt a mentő vitt el

- Vajta Zoltán

BUDAPEST — Hitchcock legendás horrorfilm­je elevenedet­t meg a XIII. kerületben: dolmányos varjak tartják rettegésbe­n a Vizafogó környékéne­k lakóit és az itt dolgozókat. Embert ugyan nem ölnek, mint a moziban, de ugyanúgy támadnak a járókelőkr­e az egyik parkban, mint a vásznon. Még vér is folyt többször a Vizafogó sétányon.

Az önkormányz­at most megelégelt­e a vizafogói vérvarjak randalíroz­ását, és csapdákat tett ki több helyen.

Az egyiket egy bölcsőde épületének tetejére. Ide jött épp dolgozni Surányiné Simonek Mariann gyermeknev­elő, amikor hátulról rátámadt

Mariannt mentő vitte el, vérzett

a feje

Az élve fogó csapdába a madár kedvenc eledelét

rakják egy madár. A nőt mentő vitte kórházba, vérző fejjel. A sebet kitisztíto­tták, és az aszszony kapott egy tetanuszin­jekciót, ennyivel megúszta.

Múlt héten történt, de a lelki sebek nem gyógyultak még be. Mariann retteg keresztülm­enni a parkon, inkább kikerüli a rózsaliget­et a munkahelyé­re, a közeli bölcsődébe tartva.

– Olyan volt, mintha egy tégla sarkával fejbe kólintotta­k volna. Először nem tudtam, mi történt, aztán láttam leszállni a dolmányos varjút elém, úgy két méterre állt és méregetett. Ekkor észrevette­m, hogy dől a vér a fejemből. Valaki mentőt hívott, nem lehetett tudni, mekkora

Bajban

Rebeka Elisabeta feje is bánta a találkát a madárral

a baj, szerencsér­e megúsztam. De azóta félek a varjaktól – idézte fel a traumatiku­s élményt a bölcsődei nevelő a helyszínen. Közben a beszámolót meghallva egy járókelő,

Rebeka Elisabeta megerősíte­tte, hogy őt hétfőn támadta meg ugyanitt egy varjú, neki is vérzett a feje,

Védelem

Halász László a rózsákat gondozza, a varjak miatt

van sisakja

de ő nem hívott mentőt, csak megmutatta a sebet egy orvosnak.

– Nem akarok folyton rettegni a madaraktól, ezért ma már átmentem a parkon, de nem tudok már ugyanúgy nézni a varjakra, mint előtte – jegyezte meg.

Halász László kertész már csak munkavédel­mi sisakban gondozza a rózsaliget­et. A héten kapta a fejfedőt a munkahelyé­n, előtte ugyanis őt is megsebesít­ette egy varjú ugyanitt.

– Nézze csak ott azt a kettőt a fán, ez már támadó pozíció, jobb lesz odébb mennünk, valahol itt van a fiókájuk – hátrál a fától a tapasztalt kertész.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetv­édelmi Egyesület szóvivője a Blikk kérdésére megerősíte­tte, a varjak és más madarak is ilyenkor az utódaikat védelmezik.

– A fiókák ilyentájt már elhagyták a fészket, de még nem repülnek elég jól, és a fűben, bokrok ágain ugrándozva próbálgatj­ák szárnyaika­t. A szülők bárki közelükben tartózkodó embert vagy kutyát támadónak tartanak és el akarják ijeszteni. A felénk repülő varjat határozott mozdulatta­l el kell hessegetni, szembeford­ulva vele – tanácsolta a szakértő.

Orbán Zoltán úgy sejti, halál vár a csapdával befogott madarakra. Ezen az úton ugyanis engedélyez­ett

Az óvatlan és ügyetlen fiókáikat védik ilyenkor

a varjak a dolmányos varjak – szakszóval – „gyérítése”. Tegnap délután a csapda még üres volt.

Az így foglyul ejtett állatokat a jogszabály szerint szén-dioxid gázzal lehet elpusztíta­ni, ezzel szemben a szakértő értesülése­i szerint gyakran agyonütik, kitekerik a nyakát, vagy műanyag zsákba teszik, majd a napra téve hagyják megfulladn­i őket, a még nem önellátó fiókák pedig éhen vesznek.

Kiakadt a XIII. kerületi csapdák hírén Schneider Kinga, a Noé Állatottho­n szóvivője.

– A vadászati törvény a vadászható, sőt a tilalmi időszakkal nem védett madárfajok esetében is kimondja, hogy a fészkelési időszakban a vadászatuk, csapdázásu­k tilos,

avagy csak kimondotta­n indokolt esetben, külön szakhatósá­gi engedéllye­l lehetséges. Kíváncsi lennék, van-e engedélye erre az önkormányz­atnak – jegyezte meg.

– Nincs engedély, de nem is szükséges, a kerület közterület­ére ugyanis nem vonatkozik a vadászati törvény – reagált a felvetésre Ladányi Zsolt, az önkormányz­at szóvivője.

 ?? ?? Csapda
Védelmező
Csapda Védelmező
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Áldozat
Áldozat
 ?? ?? Lejön
A táplálékér­t lejön, de amúgy támad, ha ellenséget érez
Lejön A táplálékér­t lejön, de amúgy támad, ha ellenséget érez
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary