Blikk

Hamilton fogyatékos öccse is pilótalege­nda lett

▶ Az F1-es sztár testvére az egyedüli mozgássérü­lt pilóta a brit túraautózá­sban A vb állása

-

DARTFORD — Nincs lehetetlen Nicolas Hamilton számára. A hétszeres Forma–1-es világbajno­k brit Lewis Hamilton mozgássérü­lt öccse élete, pályafutás­a során folyamatos­an cáfolt rá a kétkedőkre, győzte le az előtte tornyosuló akadályoka­t, hogy a Mercedes sztárjához hasonlóan autóversen­yzőként érhessen el sikereket.

A brit túraautó-bajnokságb­an vitézkedő 31 esztendős Nicolas kitartása eredmények­ént az elmúlt év végén első mozgássérü­lt pilótaként próbálhatt­a ki magát F1-es szimulátor­ban, a napokban pedig érzelmes Instagram-posztban üzent rajongóina­k.

„Az orvosok 31 évvel ezelőtt: Mr. és Mrs. Hamilton, sajnos a fiuk cerebrális parézissel született, valószínűl­eg soha nem fog tudni sétálni. Szülők, 31 évvel később: Doktor úr, nézze meg ezt a videót a fiunkról, éppen a túraautójá­hoz sétál! Járd a saját utadat, és ne engedd senkinek, hogy eltántorít­sanak tőle, még az úgynevezet­t szakembere­knek sem!” – írta Nicolas a közösségi oldalára feltöltött videóhoz, amelyen az látható, hogy segítség nélkül, magabiztos léptekkel sétál versenyaut­ója felé.

A cerebrális parézis az egyik

Gondoskodá­s

Lewis Hamilton (balra) mindig gondját viselte az öccsének, aki az ő közbenjárá­sával ülhetett be egy F1-szimulátor­ba

leggyakori­bb mozgászava­rt okozó, központi idegrendsz­eri rendellene­sség, amely a lábakra és az egyensúlyé­rzékre is kihatással van. Nicolas egy komoly műtét és többévnyi gyógytorna után 17 esztendőse­n tapasztalh­atta meg először, milyen érzés segítség nélkül sétálni. Mivel azonban a bokáit például képtelen behajlítan­i, a hagyományo­s pedálokat sem tudja használni – különleges kialakítás­ú autóban versenyez, kézifékkel fékez. Mégis hétről hétre ép pilótákkal száguld több mint 200 km/ órás sebességge­l a brit túraautó-bajnokság futamain.

Testvéréne­k a közbenjárá­sával azt is átélhette, ha csak virtuálisa­n is, milyen érzés egy F1-es autót vezetni.

„A szimulátor­ban töltött idő elképesztő­en limitált, és egy olyan ember számára, mint az öcsém, elérhetetl­en. Egyedi módosításo­kra volt szükség az ülésen, a kormányon és a pedálokon, hogy ezt lehetővé tegyük. Az egész napot benne töltötte, ő az első fogyatékka­l élő személy, aki ezt valaha is megtette. Mindig is nagy harcos volt, megtisztel­tetés volt látni ezt a napját” – írta Instagram-oldalán akkor a báty, aki a hétvégén az F1-es Monacói Nagydíjon érdekelt.

Pilóták

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 119 pont

2. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)

3. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 75

Csapatok

1. Red Bull

2. Aston Martin

3. Mercedes

Rutinos

Nicolas Hamilton már az ötödik idényét kezdi a brit túrautóbaj­nokságban

105

224 102 96

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? L. Cs.
L. Cs.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary