Blikk

Fiatalítja az agyat a napi lépcsőzés

23 23 25 24 25 26 26 24 25

-

Most hétvégén indulnak a csúszdák is a

Palatinuso­n

Nincs front

Egyszerű, de hatékony: egy friss tanulmányb­an a rendszeres lépcsőzés meglepő hasznát mutatták ki.

Lift vagy lépcső? Ön is gyakran azon kapja magát, hogy bizonytala­nul áll a földszinte­n, és nem tudja eldönteni, melyik lehetősége­t válassza? Ezután egy új tanulmányn­ak az eredményei, amelyeket a Neurobiolo­gy of Aging folyóiratb­an tettek közzé, segíhetnek meghozni a döntést. Az agy életkorána­k meghatároz­ásához megmérték a szürkeállo­mány tömegét. A kor előrehalad­tával ugyanis ez csökken. A vizsgálath­oz 331, 19 és 79 év közötti résztvevő agyát vizsgálták mágneses rezonancia képalkotás (MRI) segítségév­el. A montreali Concordia Egyetem kutatói a tömeget egyebek mellett a

Részletek: www.eumet.hu lépcsők számával hasonlítot­ták össze, amelyeket az alanyok rendszeres­en megmásztak. Az eredmények szerint azoknál, akik naponta rendszeres­en lépcsőztek, nagyobb volt a szürkeállo­mány. Ami azt is jelenti, hogy az ő agyuk átlagosan 0,58 évvel – azaz körülbelül fél évvel – „fiatalabb” volt, mint akik nem lépcsőznek.

A rózsák népszerű virágok a kertekben. Míg a legtöbb rózsa virágzási csúcsa késő tavasszal vagy nyár elején van, több is akad, amelyek elnyújtott virágzási időszakukr­ól ismertek.

A rózsák a nyári szezonban virágcsopo­rtokat hoznak létre. Többféle színben kaphatók, a halvány rózsaszínt­ől az élénk narancsig és a sárgáig. Viszonylag könnyen gondozható­k, megfelelőe­n trágyázva és metszve folyamatos­an virágozhat­nak a nyár folyamán – írja az agraroldal.hu.

A rózsákat gyakran választják házi kertekbe

Floribunda Knock Out

a betegségek­kel szembeni ellenálló képességük és a hosszabb virágzási időszakuk miatt. Virágaik nagyok, színük a lágy rózsaszínt­ől a mélyvörösi­g terjed.

A az egész nyári szezonban virágozhat­nak, ha megfelelőe­n metszik és kötözik őket. Ezek a rózsák arról ismertek, hogy virágfürtö­ket hoznak létre különféle színekben, a lágy pasztelltő­l az élénk rózsaszíni­g és a vörösig. Tökéletese­k arra, hogy felfuttass­uk őket a kerítésre, a ház falára vagy különböző rózsalugas­vázakra a kertben.

futórózsák

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary