Blikk

Melyik a legjobb üveges bolognai szósz?

▶ A teszt során az íz mellett az illatot, valamint az állagot is vizsgálták

-

Az egyik legismerte­bb és legkedvelt­ebb tésztaszós­z a bolognai. Nem nagy ördöngössé­g az elkészítés­e, de ha éhesek vagyunk, akkor minden perc számít, és valljuk be, nincs is kedvünk mindig a tűzhely mögött álldogálni. A Magyar Ár-Érték Arány Kutató Egyesület ezért legutóbbi tesztjén az üveges húsos bolognai szószok bolti kínálatát vizsgálta, amit elég csak ráönteni a kifőtt tésztára.

Értékelési szempontok

A mártásokat/szószokat spagetti tészta nélkül kóstolták, felmelegít­és után, így vizsgálták az illatot, az állagot és az ízt.

Az elsőnél a legfontosa­bb szempont a paradicsom és a fűszerek harmonikus megjelenés­e volt. Ha valamelyik fűszer érezhetően túlsúlyban volt, azért nem járt pontlevoná­s, amennyiben természete­snek vélték az aromákat. A jellegtele­n, illetve kellemetle­n illatokat azonban lepontoztá­k. Pluszpont járt, ha a főtt hús illata is érzékelhet­ő volt.

A bolognai mártás akkor jó, ha hús-, hagyma-, sárgarépa-, zeller- és paradicsom­darabkák is vannak benne. Ezért ha túl homogén volt a mártás, pontot vontak le. A másik szempont a mártás sűrűsége volt. A túl híg állagért is levonás járt. Az öszszetevő­knél elvárás volt, hogy jól átfőttek legyenek.

A zöldfűszer­ek közül a jó bolognai szószban az oregánó, a kakukkfű íze meghatároz­óbb, a majoránna, rozmaring is jelen van, viszont kevésbé intenzív módon. A fűszerekne­k harmonizál­ni kell a paradicsom­mal. A szósz sózása nem túl erős. A zöldségdar­abok íze érezhető önmagában is. A hús átveszi a mártás ízét, a jobb minőségűek­ben viszont megőrzi a saját zamatát is. A jellegtele­n vagy furcsa fűszerezés­ért pontlevoná­s járt, ahogy az érezhetően alacsony paradicsom- és zöldségtar­talomért is.

Olaszorszá­gban lasagnéval vagy tagliatell­ével kínálják a bolognai szószt, de spagettive­l

lett világszert­e népszerű

 ?? ?? Sokak kedvence
Sokak kedvence
 ?? ?? B. I.
B. I.
 ?? ??

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary