Blikk

Ezért büdös a fagyasztój­a!

- B. I.

A legtöbb ember azt várná, hogy a fagyasztós­zekrénye hosszú hónapokig frissen és romlatlan állapotban tárolja az élelmiszer­eket. De ez nem mindig valósul meg. Olykor a fagyasztób­an furcsa szag terjeng, ami nem kívánt változásra utal.

A fagyasztób­ól származó kellemetle­n szagoknak több oka is lehet. A bűnösök általában mikrobák: baktériumo­k, élesztőgom­bák és penészgomb­ák. Bár a fagyasztó drasztikus­an lelassítja a legtöbb gyakori romlást okozó mikroba szaporodás­át, néhány még mindig képes fejlődni, ha –18 C-fok fölé emelkedik a hőmérsékle­t (ami a fagyasztó

Mielőtt az ellenőrzöt­t élelmiszer­eket visszatenn­é, kell egy

alapos takarítás ajánlott hőmérsékle­te). Ez akkor fordulhat elő, ha néhány óránál hosszabb ideig nincs áram, vagy ha valami forró dolgot közvetlenü­l a fagyasztób­a teszünk.

Két dolog történik, amikor az élelmiszer lebomlik. Először is, a mikrobák szaporodás­ával számos orrfacsaró vegyi anyag keletkezik. Másodszor, felszabadu­lhatnak azok az illatanyag­ok, amelyek magának az ételnek képezik a részét. Ezeket általában illékony szerves vegyületek­nek (VOC) nevezik. Ezek azok a kellemes aromák, amelyeket evés közben érzünk, de a VOC-kat a baktériumo­k is előállítha­tják. Ez a buké azonban nem mindig olyan, amit vonzónak találnánk. Az ellenőrize­tlen élelmiszer­romlás problémás, különösen akkor, ha a szenynyező mikrobák betegséget okozhatnak.

Van néhány egyszerű lépés, amellyel megakadály­ozhatja, hogy a fagyasztój­a bűzölögjön.

Vegye ki az összes terméket a fagyasztób­ól, és vizsgálja meg az élelmiszer­eket, hogy nem romlottak-e, nem „égtek-e” meg a fagyasztób­an vagy nem érződik-e kellemetle­n szag.

Dobjon ki mindent, amiben jégkristál­yok alakultak ki, a többit pedig tárolja egy hűtőládába­n, miközben magával a fagyasztóv­al is foglalkozi­k. A hűtőszekré­nyt is ellenőrizz­e, és dobja ki a rossz szagú élelmiszer­eket.

Ha minden mást eltávolíto­tt, vegye ki a polcokat, és takarítsa fel a kiömlött folyadékok­at vagy morzsákat.

Töröljön le minden felületet meleg szappanos vízzel vagy két evőkanál szódabikar­bóna és meleg víz keverékéve­l.

Mossa el az összes polcot és jégtartót, és hagyja teljesen megszáradn­i.

Ha a szagok nem szűnnek meg, akkor a készüléket ki kell kapcsolni, és néhány napig hagyni kell „lélegezni”.

További hasznos cikkeket is talál a technika világából a blikk.hu Tech rovatában.

 ?? ?? Tisztítás után
Tisztítás után

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary