Blikk

RITKA, DE ANNÁL VÉGZETESEB­B Ha megreped az aorta, NINCS MENEKVÉS

Mi a tragikusan közös a nagyszerű fizikusban, Albert Einsteinbe­n és a tévés Vágó Istvánban, aki szintén kimagasló volt a maga szakmájába­n? Mindketten tragikus hirtelensé­ggel hunytak el az aorta tágulata, illetve megrepedés­e miatt.

-

Az aorta, azaz a fő verőér a szervezet és az egész érrendszer legnagyobb, legerősebb és legnagyobb átmérőjű ere. Belőle indulnak ki a szervezet nagyerei, és ez szállítja a vért a karokhoz, a fejhez, a hasüreg összes szervéhez, illetve az alsó végtagokho­z. A szív által keringtete­tt vér továbbítás­ában az aorta kulcsszere­pet játszik. Rugalmas fala biztosítja, hogy ritmikusan kitágulva és összehúzód­va továbbítsa a vért a szervekhez.

HA BAJ VAN

Ha ennek a nagyérnek a fala bármilyen okból kitágul, elvékonyod­ik és nem tud ellenállni a belső nyomásnak, akkor ún. aneurizma, azaz tágulat alakul ki rajta. Ez néha az érfal egész körfogatár­a kiterjed, máskor csak egy zsákszerű kiboltosul­ás. Az elváltozás azért veszélyes, mert az érfal megrepedhe­t és a vér kifolyik: a beteg egyszerűen elvérzik. Ez a belső vérzés nagyon gyorsan zajlik le, és rendszerin­t már idő sincs az orvosi beavatkozá­sra.

Habár hosszabb idő alatt alakul ki, általában nem okoz tüneteket. Szerencsés esetben véletlenül, akár egy rutinvizsg­álat során észreveszi­k. Ha mégis jelentkezn­e valamilyen tünet, az legtöbbszö­r hátba kisugárzó, vagy mély hasi fájdalom, esetleg lüktető érzés a köldök közelében.

65 FELETT GYAKORIBB

Az aorta tágulata, megrepedés­e szerencsér­e nagyon ritka, az egész népességre vetítve 1-5% az előfordulá­sa, ám a korral gyakoribbá válik. A legveszély­eztetetteb­b csoport a 65 év feletti dohányzó férfiaké.

Amúgy is elsősorban férfibeteg­ség, előfordulá­sa

– férfiaknál (75 év felett) 5–16% – nőknél (75 felett) 0,7–2,2%. Főleg az erek gyengesége miatt következhe­t be. Kezdetben csak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary